Може ли нови подухват кинеског „Вештачког Сунца“ – заувек да промени свет који знамо

© Фото : Youtube/NASA Goddard/PrintscreenСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Кинески фузиони нуклеарни реактор, познатији као „Вештакчко Сунце“, остварио је нови рекорд успевши да одржи температуру плазме на 160 милиона степени Целзијуса током 20 секунди. Иако је наука због тога за корак ближа дуготрајном одржавању фузије, тј. коришћењу њене енормне енергије која ће да промени свет, процењује се да је циљ и даље – далеко.
Кинески истраживачи који раде на пројекту нуклеарне фузије успели су и да задрже плазму на температури од 120 милиона степени Целзијуса близу два минута, тачније 101 секунду.
Коначни циљ процеса нуклеарне фузије је неограничено и јефтино произвођење изузетно моћне енергије, без емисија штетних материја. Нажалост, човечанство већ више од шест деценија није успело да оспособи фузиони реактор који би трошио мање енергије него што је потребно да се покрене, односно није открило начин на који би се фузија довољно дуго одржала да би енергија коју производи могла да се искористи.

Нови подухват кинеског „Вештачког Сунца“

Иако резултат који су пријавили кинески научници обећава, он је и даље далеко од одрживе фузије у контролисаним условима. Због тога научни новинар са Института за физику Слободан Бубњевић тај подухват види као „спортску ствар“ и истиче да ће научни свет још дуго радити на изградњи таквих постројења и истраживањима која ће евентуално обезбедити дуготрајну фузију.
„Свакако да је добар сваки помак који се направи у истраживању фузије, али ми се чини да још нисмо дошли до тачке на којој можемо да кажемо да ће ова енергија ускоро моћи да се употребљава у корист човечанства. Ситуација у којој се налазимо данас је таква да количина фисионих реактора, који увек имају безбедносни аспект, није довољна да замени термоелектране које данас снабдевају свет енергијом. Овакви, нови, алтернативни извори енергије, који су изузетно потентни, заправо су будућност коју очекујемо. Фузиони реактори могу да снабдевају читаве државе струјом“, напомиње Бубњевић за Спутњик.
Како каже, он се не би кладио на то да ће се питање дуготрајног одржавања фузије решити баш у кинеском реактору, јер је и током протеклих деценија било много најава широм света о решавању проблема одржавања фузије, које на крају нису реализоване.
Резултат који су пријавили кинески научници обећава, али је и даље далеко од одрживе фузије у контролисаним условима

Далеко од циља

Да би се природни процес контролисао, мора да се одвија у ограниченом простору, односно посуди. Пошто се процес нуклеарне фузије одвија на температурама високим и до 160 милиона степени Целзијуса, логично је да не постоји суд у који је могуће ставити толико загрејану плазму.
„Још од оригиналне совјетске идеје се налазе решења да се уз помоћ магнетних поља направи посуда у којој би се налазила плазма на тако високој температури, где би се одвијала фузиона реакција. Да бисте одржавали таква магнетна поља, трошите веома много енергије. У тренутку када будете могли довољно дуго да одржавате фузију, имаћете довољно енергије и да одржавате посуду и да производите струју“, појашњава Бубњевић.
У трци за постизање циља нуклеарне фузије тренутно учествују два реактора: „Икс-ел-2М Токамак“, тј. кинеско „Вештачко Сунце“, и Међународни термонуклеарни експериментални реактор – ИТЕР, који се монтира у Француској.
„Тешко бисмо могли говорити о томе да смо у фази надметања, као што то чине велике силе у свемиру. Човек још није овладао том технологијом, али сваки искорак је значајан, зато што указује на то да би могло да дође до напретка. Ако бисмо упоређивали са свемиском трком, сад смо, отприлике, у оној фази када су први надзвучни авиони успевали да дођу до границе свемира, па су први пилоти видели како изгледа замрачено небо, али још није лансиран ’Спутњик‘“, објашњава Бубњевић.

Фузија ће променити свет

Бубњевић напомиње да су истраживања фузије пресудна тема у 21. веку, јер је свету неопходно да пређе на нове изворе енергије. Процес нуклеарне фузије за собом не оставља радиоактивни отпад, што ову технологију чини скоро савршеним извором енергије.  
„Постоји тачка у којој ће остварење сна о контролисаној фузији променити свет који знамо. То ће потпуно ’промешати карте‘ у области енергетике на целој планети. Јако је важно да ми идемо ка том циљу, али још нисмо прешли границу која је неопходна“, закључује Бубњевић.
Реактор „Икс-ел-2М Токамак“ први пут је покренут крајем прошле године, а његово прво достигнуће било је одржавање температуре плазме на 100 милиона степени Целзијуса током 100 секунди.
Реактор се назива „Вештачким Сунцем“ због огромне топлоте и снаге коју производи. „Икс-ел-2М Токамак“ користи моћно магнетно поље за спајање вруће плазме и достиже температуре више од 150 милиона степени Целзијуса, што је приближно десет пута топлије од Сунчевог језгра.
У процесу нуклеарне фузије ослобађа се више енергије него у било ком другом процесу који је тренутно познат човечанству.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала