„Милијарду евра завршиће у смећу“: Велики скандал тресе Немачку

© AP Photo / Markus SchreiberЗграда Рајхстага у Берлину
Зграда Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Нови скандал тресе Министарство здравља Немачке и министра Јенса Шпана. Према писању немачког листа "Шпигел", то министарство је прошле године набавило неупотребљиве маске које ће морати да буду уништене, а то су крили од јавности.
Почетком пролећа прошле године, када је пандемија вируса корона пуном снагом погодила Европу, у Немачкој је уведена обавеза „покрова за уста и нос“, на пример, у продавницама. Та формулација није изабрана случајно – довољно је било носити мараму или шал преко уста и носа, или било какву маску из домаће радиности. Јер, праве болничке или ФФП2 маске у трговинама и апотекама нису могле тек тако да се пронађу и купе.
У тој паници је Министарство здравља Немачке набавило заштитне маске, вредне милијарду евра, које су се, како сада открива "Шпигел", показале неупотребљивим. У Немачкој су добиле дозволе на брзака, без ваљаног тестирања, али су углавном остале у магацинима.
Интерна преписка у коју недељник "Шпигел" има увид показује да Министарство здравља које предводи демохришћанин Јенс Шпан месецима води жустру преписку са Министарством рада које води социјалдемократа Хубертус Хајл. Јер, Министарство рада на крају издаје употребне дозволе за маске, а ове није хтело да одобри. 
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Немци незадовољни, популарност Меркелове и даље пада
Шпаново министарство је чак, према писању недељника, покушавало да маске, уместо у редовну употребу, подели примаоцима социјалне помоћи, особама са инвалидитетом и бескућницима.
Сада се наводно спрема компромис: неупотребљиве маске ваља прогласити националном резервом, сачекати да им кроз четири године истекне рок употребе, и онда их спалити.
„Милијарду евра завршиће у смећу“, пише "Шпигел".
На писање "Шпигела" реаговала је посланица Социјалдемократа Ангелика Глекнер, посебно на покушаје Министарства здравља Немачке да неупотребљиве и опасне маске подели социјално угроженим групама грађана.
„Особе са инвалидитетом нису покусни кунићи којима се добацују рестлови лоших одлука“, рекла је она.
„Демохришћани морају да размотре какве ће бити последице у Министарству здравља и по господина Шпана. Не може све да се настави по старом“, додала је Клекнер.
Последице по Шпана тражила је и Марија Клајн-Шмајнк, посланица Зелених, која је ствар назвала „неопростивом“.
"То што је урадио Шпан је не само цинично, већ и неспојиво са дужношћу министра здравља“, рекла је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала