Даброви преусмерили реку, потопили њиве и воденицу: Муке пољопривредника из Поцерине /видео/

CC0 / Pixabay/Bruno/Germany / Дабар
Дабар - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пољопривредници из села Помијача, у Поцерини, претрпели су велику штету због даброва. Неуморне животиње обориле су дрвеће, прокопали канале, променили ток локалне речице и чак поплавили воденицу.
Језеро усред оранице затекао је Жељко Благојевић када је дошао да обиђе њиву. Још веће изненађење сачекало га је када је пришао реци. Оборени трупци, изгрижене врбе и тополе, а поврх свега и потопљена воденица. Одмах му је било јасно да су то учинили даброви.
„Прокопали су канале и увели воду из реке на парцелу. Дубина канала је сигурно метар“, прича Жељко Благојевић, ком су даброви причинили штету на ораницама.
Локалној речици промењен је ток, па сада плави обрадиву земљу уз реку.
„Преградили су реку, увели су воду кроз комшијину парцелу, и променили ток реке. Самим тим вода улази на сасвим другом месту. Тако да само мали део воде тече реком, а све прелива у наше њиве“, прича овај домаћин из околине Шапца.
Међутим, даброви нису знали да Жељку чине штету, већ су радили како њима одговара. Канале су копали како би обезбедили себи идеално станиште, а врбе и тополе обарали да преграде реку и бранама преусмере ток воде. И то све са предња два зуба.
„Зуби су им као моторна тестера. Тако секу дрво. Бољи су мајстори од иједног човека“, објашњава комшија Милутин Стевановић.
А мештани могу само да гледају и да се нервирају, јер је реч о заштићеној врсти за чије угрожавање следи казна од 500.000 до два милиона динара.
Дабар - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2020
Градитељи брана се вратили у Београд: Дабар после 100 година запливао у Ритопеку /видео/
Многи мештани због штете сада не могу ни да уђу у њиве, а камоли да их обрађују, пише портал „Дистрикт“.
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да пољопривредници, треба да поднесу пријаву локалној самоуправи која на терен упућује комуналну или еколошку инспекцију како би се утврдило стање, и у складу са тим поступило у оквиру надлежности.
Када је реч о надокнади штете, коју су евентуално пољопривредници претрпели због изливања реке, такође се обраћају локалној самоуправи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала