„Ништа од гранатирања Москве“: Пентагон није нашао новац за супер-топ

© Фото : U.S. ArmyДалекометни "супер-топ" америчких оружаних снага
Далекометни супер-топ америчких оружаних снага - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите нас
Пентагон није пронашао новац за подршку пројекту за производњу далекометног „супер-топа“ Strategic Long Range Cannon (SLRC), пише портал „Драјв“. Како тврде амерички медији, топ би могао да погоди Москву из Северног мора.
Према писању стручњака америчког портала, то артиљеријско оружје било је један од најнеобичнијих и најамбициознијих пројеката америчких специјалиста током последњих година.
Ипак, команда Оружаних снага САД сматрала је да пројекат није довољно перспективан и решила је буквално да га сахрани, истичу новинари.
Према њиховим речима, у одбрамбеном буџету за 2022. годину не постоји ставка за трошкове за даљи рад на стварању „супер-топа“. Инжењери ће довести до краја научно-истраживачке и развојно-контрукторске радове на том пројекту, али ће сви даљи радови бити обустављени, објаснили су аутори чланка.
​Шира јавност је, како кажу, први пут сазнала за овај „супер-топ“ 2018. године.
Према плановима Пентагона, требало је да његов домет премаши 1.800 километара.
Раније је амерички научни часопис „Попјулар механикс“ писао да би нове америчке „супер-топове“ могли да носе ратни бродови класе „Монтана“, а они би из Северног мора могли да гађају циљеве у западној Русији, па чак и саму Москву.
Једна „Монтана“ у Индијском океану могла би да гађа већи део Пакистана, Авганистана, Ирана, Јемена и Сомалије, навео је „Попјулар механикс“. Из западног дела Пацифика, „Монтана“, која би се налазила иза Јапана, могла би да ватром покрије читаву Северну Кореју, па чак и Пекинг и Шангај.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала