Откривен узрок учесталих напада врана на људе у Загребу /видео/

CC0 / Pexels/Mike / Врана
Врана - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите нас
Серија напада врана на људе забележена је у Загребу, у којима је више особа повређено, међу којима неке и тешко, попут девојке која је поломила кичму јер је због напада пала са бицикла. Директор загребачког Зоолошког врта Дамир Скок открива шта је узрок учесталих напада врана на људе.
„Вране, према нашем искуству, нападају искључиво кад штите своје младе. То ће све престати кроз десетак дана. У тренуцима кад им пропадне гнездо, људи им сруше гнезда - те вране немају куда“, рекао је Скок. Он је објаснио и да не треба паничити уколико врана насрне, јер су људи јачи од њих.
„Готово да никад није било случаја да су вране нападале без разлога, а најчешће је то кад штите младунце“, каже Скок, преносе хрватски медији.
У последњих десетак дана лекари загребачке Клинике за трауматологију готово свакодневно збрињавају пацијенте које су напале вране и кажу да такве повреде не памте.
Само у последња три дежурства др Стипе Ћорлука примио је четири пацијенткиње жртве напада птица, а које су тешко повређене. Сломљена кичма, прелом колена и руке, те ишчашени зглоб, последице су залијетања птица у Загребу.
Градске власти саопштиле су да је потребно избегавати гнезда врана неколико дана, док младунчад не одлети.
Скок као пример наводи један случај из загребачког кварта Кнежија, где је једна врана стално нападала пролазнике.
„Кад бисмо ми дошли, ње не би било. Данас смо је гледали како фиксира двориште основне школе. У грмљу је био младунац који није знао да лети, он је однет у зоолошки врт и вране више неће нападати на том месту“, каже Скок.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала