Трамп: Бајден дозволио изградњу „Северног тока 2“

© AP Photo / Chris SewardБивши амерички председник Доналд Трамп на конвенцији републиканаца у Северној Каролини
Бивши амерички председник Доналд Трамп на конвенцији републиканаца у Северној Каролини - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је нова администрација на челу са Џозефом Бајденом дозволила Русији да изгради „Северни ток 2“, а такође је рекао да сматра да се руски лидер Владимир Путин „подсмева“ свом америчком колеги.
„Ја сам имао одличне односе са Путином, али нико није био тако оштар према Русији као ја“, рекао је бивши шеф државе на републиканској конвенцији у Северној Каролини.
Истовремено, актуелна администрација, према његовом мишљењу, „ставља Америку на последње место“.
Трамп је критиковао Бајденово одбијање да гради амерички нафтовод „Кистоун“ и због чињенице да је истовремено нови шеф Беле куће „дозволио“ Русији да изгради свој гасовод „Северни ток 2“.
„Одбили су наш цевовод, али подржавају руски који сам потпуно зауставио одласком у Немачку и све делове Европе“, истакао је Трамп.
Бивши амерички лидер такође је навео да сматра да се Бајдену „подсмевају“ и „кинески преговарачи“ и Путин.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Они му се подсмевају и понижавају нашу земљу“, оценио је Трамп.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. 
Вашингтон је 21. маја 2021. поново увео санкције руским компанијама и бродовима који раде на гасоводу „Северни ток 2“. На црној листи је 13 бродова који учествују у реализацији пројекта. Претходно су САД одустале од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ“, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намерава да спречи пуштање у рад гасовода.
Председник Русије Владимир Путин је 4. маја на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу објавио да је полагање првог крака гасовода завршено. Он је прецизирао да ће изградња другог крака „Северног тока 2“ трајати још око два месеца.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала