„Арктички изазов 21“: Почеле међународне војне вежбе на небу изнад Скандинавије

© Flickr / Archangel12Авион Е-3 Авакс
Авион Е-3 Авакс - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Ваздухопловне снаге Финске, Норвешке и Шведске почеле су да изводе једну од највећих вежби са борбеном авијацијом у Европи „Арктички изазов“ („Arctic Challenge Exercise“), саопштила је прес-служба финског ваздухопловства.
Према наводима прес-службе, у маневрима који ће се изводити у ваздушном простору три земље учествоваће више од 70 летелица у периоду од две недеље. Поред вишенаменских ловаца, на вежбе су стигли и теретни авиони и авиони-танкери.
У маневрима ће први пут учествовати ловци Ф-35 који су недавно ушли у норвешко ваздухопловство, а такође ће учествовати 12 финских ловаца Ф/А-18 „Хорнет“ и бројне друге летелице.
​Поред тога, у вежбе је укључено холандско, британско, немачко, данско и америчко ваздухопловство, као и авион великог радарског домета за контролу тактичке авијације Е-3А АВАКС НАТО.
Циљ маневара је увежбавање заједничких акција у ваздушном простору.
Војне вежбе „Арктички изазов“ први пут су одржане 2013. године, а на сваке две године одржавају их финско, шведско и норвешко ваздхопловство. Ове године вежбама ће управљати ратно ваздухопловство Норвешке.
Због пандемије вируса корона предузете су мере предострожности које подразумевају одређен број учесника на неколико авио-база.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала