Бела кућа: Бајден иде на сусрет са Путином „са позиције силе“

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана
Амерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да председник Џозеф Бајден започиње своју европску турнеју „са позиције силе“.
Он је такође рекао и да Америка на предстојећи сусрет лидера САД и Русије Џозефа Бајдена и Владимира Путина не гледа као на охрабрење, већ као на део одбране америчких интереса и вредности које су од „животне важности“.
Како је навео, Бајден се састаје са путином „не упркос разликама између Русије и Америке, већ захваљујући њима“.
Такође је казао и да је пред Америком и Русијом огроман посао и мноштво питања које је неопходно решити, а директан разговор најбољи начин да се то и спроведе у дело.
„За председника Бајдена је важно да се лично састане са Путином как оби схватио где се ми налазимо, где се он налази, како би покушао да среди све несугласице и усагласи области у којима је могуће сарађивати у интересима Америке, како би се постигао било какав прогрес“, рекао је Саливан.
Такође је рекао и да се поједини детаљи предстојећег самита и даље усаглашавају, а између осталог, још није утврђено да ли ће председници након сусрета одржати и конференцију за медије.
Међутим, додао је Саливан, Бела кућа очекује да ће након састанка оба председника дати своје наредбе по питању сфере стратешке стабилности.

Русија: Та могућност је искључена

Тешко да ће Америка моћи са Русијом да разговара „са позиције силе“, та могућност је искључена, изјавио је члан комитета за међународне послове Савета федерације Русије Сергеј Цеков.
„Са Русијом разговарати са позиције силе није перспективно, дијалог је могуће градити искључицо на једнаким основама, на принципу обостраног поштовања“, рекао је он.
Такође је оценио и да је мало вероватно да ће Бајден желети да води такав дијалог са руским председником, посебно ако се узме у обзир да је Америка у последњих 40 година покушавала такав речник да наметне широм света и нигде то није донело позитивних резултата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала