ЦИА тражи нову базу, потрага још увек ― неуспешна

CC0 / / Седиште ЦИА у Ленглију, Вирџинија.
Седиште ЦИА у Ленглију, Вирџинија. - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Брзо повлачење америчке војске из Авганистана ствара интензиван притисак на америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА) да пронађе нове начине за прикупљање обавештајних података и спровођење противтерористичких акција у овој земљи.
ЦИА, која је била срж двадесетогодишњег америчког присуства у Авганистану, ускоро ће изгубити базе у земљи одакле је водила борбене мисије и ударе беспилотним летелицама, помно надгледајући талибане и друге групе попут Ал Каиде и ДАЕШ-а. Аналитичари Централне обавештајне агенције упозоравају на све веће ризике у вези са талибанима, пише „Њујорк тајмс“. 
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2020
Распоредити трупе што ближе Москви - највећа жеља свих америчких генерала
Амерички званичници у последњем тренутку настоје да обезбеде базе у близини Авганистана за будуће операције. Међутим, сложеност континуираног сукоба довела је до трновитих дипломатских преговора, а војска се труди да све снаге повуче почетком и средином јула, знатно пре 11. септембра, рока који је зацртао амерички председник Џозеф Бајден, наводи амерички лист.
Један од фокуса био је Пакистан. ЦИА је тамо годинама користила базу за покретање беспилотних удара против милитаната у западном делу земље, али је избачена из објекта 2011. године, када су се закомпликовали амерички односи с Пакистаном.
Како додаје лист, у разговорима између америчких и пакистанских званичника, Пакистанци су захтевали низ ограничења у замену за употребу базе у земљи.
Дипломате такође истражују могућност повратка база у бившим совјетским републикама које су коришћене за рат у Авганистану, иако очекују да ће се председник Русије Владимир Путин жестоко успротивити томе, пише "Њујорк такмс".
Недавни извештаји ЦИА и војне обавештајне службе о Авганистану веома су песимистични. У њима се истиче победа талибана у многим деловима и упозорава се да би Кабул могао такође да падне у руке талибана и постане сигурно уточиште милитаната склоних нападима на Запад. 
Немачки војници у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
„Шпигел“: Немачка из Авганистана повлачи 65.000 лименки пива и 340 флаша вина
Као резултат тога амерички званичници виде потребу за дугорочним прикупљањем обавештајних података, поред војске и антитерористичке операције ЦИА, у Авганистану и након рока за повлачење трупа који је Бајден одредио.
Потешкоће у вези с базама илуструје како америчким званичницима још увек недостаје дугорочни план за решавање питања безбедности у земљи у којој су потрошили милијарде долара и изгубили више од 2.400 војника током готово две деценије, додаје лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала