Леброн Џејмс? Не, Лука Дончић! /видео/

© AP Photo / Keith BirminghamПол Џорџ и Лука Дончић током утакмице Далас – Клиперс
Пол Џорџ и Лука Дончић током утакмице Далас – Клиперс - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Лука Дончић и Бобан Марјановић, кошаркаши Далас Маверикса, забележили су изванредне партије у последњој утакмици прве рунде плеј-офа, али нису успели да победе Лос Анђелес Клиперсе. Млади Словенац је успео да обори рекорд Леброна Џејмса и испише нове странице историје НБА лиге.
У седмој, одлучујућој утакмици у Стејплс центру Клиперси су остварили победу резултатом 126:111 и пласирали се у полуфинале Запада, где их очекује серија са Јута Џезом.
Занимљиво, ово је била прва утакмица у целој серији у којој је победу однео домаћин, након што су гостујући састави славили шест пута у низу.
Дончић, словеначки репрезентативац српског порекла, забележио је једну од најбољих статистика икада виђених у седмим утакмицама плеј-офа, пошто је имао 46 поена (17/30), седам скокова и 14 асистенција.
Млади Словенац је тиме са 22 године и 98 дана постао најмлађи играч у историји НБА који је у седмој утакмици доигравања имао 40 или више поена. Први после њега је Леброн Џејмс, којем је то пошло за руком када је имао 34 године и 140 дана.
Он је на чувеног Краља подсетио и због тога што је на сличан начин вукао своју екипу као и Џејмс крајем претпрошле деценије у Кливленд Кавалирсима, када је правио чуда са саиграчима просечног НБА квалитета.
Од њега су у поразу у седмој утакмици у историји кошарке више поена постигли само Сем Џоунс и Доминик Вилкинс, који су имали по 47.
​Марјановић је био кључни шраф у игри изабраника Рика Карлајла, пошто је српског центра користио како би експлоатисао ниску петорку Клиперса. Бобан је меч завршио са 14 поена (7/11) и десет скокова, након скоро 32 минута на паркету – рекордних за њега у плеј-офу.
Иако је на крају било 15 разлике, утакмица је већим делом била доста неизвеснија него што то показује коначан резултат.
Лука је у првој четвртини постигао чак 19 поена, што је највише што је икада постигао неки играо у првој деоници седме утакмице, али је успорио у другој.
​Кренуо је да покушава да разиграва саиграче који практично нису могли да погоде ни отворене шутеве, па су то Клиперси искористили и на паузи се одлепили на +8.
Дончићеви саиграчи са нешто већим дометом су коначно кренули да погађају на почетку треће деонице, а Словенац је то искористио како бих их одвео до преокрета и вођства од пет поена.
​Међутим, у том тренутку је уследио тајм-аут Тајрона Луа који је преокренуо меч.
Маверикси су се вратили у серију промашаја, а Дончић је потпуно успорио и кренуо да губи доста лопти и промашује.
Предност је расла муњевитом брзином и у једном тренутку, упркос Дончићевој жељи да на било који начин своју екипу врати у игру, постала је недостижна.
​Код победника се највише истакао невероватни Кавај Ленард са 28 поена (10/15), десет скокова и девет асистенција.
Маркус Морис је био кључни фактор, пошто је у поменутој серији у трећој деоници учествовао са неколико тројки, а меч је завршио са 23 поена и пет скокова. Пол Џорџ је додао 22 поена, шест ухваћених лопти и чак десет асистенција.
На другој страни, поред Бобана и Луке истакао се и Доријан Фини-Смит са 18 поена и десет скокова.
Кристапс Порзингис је имао 16 поена и 11 ухваћених лопти, али је, када се све сабере и одузме, одиграо скандалозно лошу серију – поготово за човека који је ове године плаћен 30 милиона долара.
Атланта кроз драму до брејка – Богдан и Јанг тројкама пресудили Филаделфији
Заседање америчког „одбрамбеног конзилијума“ – како зауставити Луку? /видео/
Јокић ставља Србију у америчку историју – заувек /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала