Скандалозна одлука УЕФА: Нацистички поздрави на украјинским дресовима

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаУкрајински фудбалски навијач са заставама Украјине
Украјински фудбалски навијач са заставама Украјине - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА) одобрила је дрес фудбалске репрезентације Украјине за учешће на европском првенству.
„Дрес националне репрезентације Украјине (и свих других репрезентација) на ЕУРО 2020 одобрила је УЕФА у складу са важећим правилима о опреми“, наводи се у одговору УЕФА на захтев Спутњика.
Раније је председник Украјинске фудбалске асоцијације Андреј Павелко представио нови дрес украјинског тима за учешће на ЕУРО 2020. На мајицама су исписане речи „Слава Украјини!“ и „Слава херојима!“, као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.
​Европско првенство биће одржано од 11. јуна до 11. јула. Репрезентација Украјине у групној фази играће против екипа Аустрије, Холандије и Северне Македоније. Два најбоља тима из сваке групе пласираће се директно у 1/8 финала, као и четири најбоља тима међу онима који су заузели треће место у својим групама.
Подсетимо, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала