Гојко Перовић: Не памтимо оволико јединство народа у Цркви и око Цркве

© Sputnik / Александар Милачић Отац Гојко Перовић
 Отац Гојко Перовић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Јединство свештенства и народа у Црној Гори је вероватно најтранспарентније у целој нашој помесној цркви, а свеукупно јединство Српске православне цркве је показано на Сабору, сматра протојереј ставрофор Гојко Перовић.
Ректор Богословије Светог Петра Цетињског рекао је у интервјуу за „Глас Српске“  да код озбиљних људи и добрих познаваоца прилика то никада није било ни довођено у питање. 
Дочек митрополита Јоаникија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Дочек митрополита Јоаникија у Подгорици, Кривокапић: Темељни уговор ће бити потписан /видео, фото/
„Продавци магле и људи који су плаћени да забадају „трн у здраву ногу“ мислим да ће временом остати без посла и да им не треба придавати ни медијску пажњу, а ни људски однос, јер га, као такви, не заслужују“, рекао је протојереј одговарајући на све чешће поруке које су се могле чути у јавности како појединци настоје да издејствују независност и самосталност Митрополије црногорско-приморске.
„Ево у сусрет Видовдану пада ми на памет да је феномен лажних оптужби био видљив, а потом запамћен генерацијама, да је чак и један Милош Обилић био оптужен за издају уочи Косовске битке. Нико од нас се не пореди са Обилићем, али ову ситуацију могу да поредим са тим вековним усудом неоснованих оптужби које су упућене понекада и најбољима међу нама“, навео је Перовић.

О Темељном уговору и кључним задацима и изазовима СПЦ

Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе је цивилизацијска друштвена потреба коју морамо задовољити, изјавио је ректор Богословије он и додао то мора бити учињено благовремено и на начин који неће нарушити ни црквене каноне, ни државне прописе.
"Ову тему не би требало користити у дневно-политичка препуцавања и страначка разрачунавања. Потписивањем Уговора, пажњу друштва и институција у Црној Гори треба скренути са црквених тема на теме везане за живот грађана и просперитет државе", рекао је.
Упитан како види однос Цркве и народа, Перовић каже да се управо изашло из околности које су нам посведочиле да понекад управо "удар" врло често тражи и "нађе искру у камену".
"Невоље и искушења по правилу роде нови квалитет. Е сад, ако констатујем да не памтимо овакво и оволико јединство народа и Цркве, тачније народа у Цркви или око Цркве, онда би требало ту констатацију да прати задовољство, а ја бих том задовољству придодао опрез и додатну пастирску бригу", рекао је.
На питање који су, према његовом мишљењу кључни задаци и изазови СПЦ у наредном периоду, Перовић је цитирао речи Његоша упућене мтрополиту Данилу Петровићу и казао: "О да знадеш шта те јоште чека".
Не треба, наводи, велика памет па закључити да се те речи односе на свако покољење црквених пастира па и на ово наше, на архијерејство и свештенство СПЦ. 
Отац Гојко Перовић - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2020
Отац Гојко Перовић: Немогућ је сценарио да се нешто преокрене — народ је променио власт /видео/
"Црква има задатак да у наредним временима сабере и ангажује људе око извршења задатка који је формулисао блаженопочивши патријарх Павле у својој поруци ''Будимо људи''", навео је Перовић.
О избору новог митрополита црногорско-приморског Перовић је рекао:
„СПЦ у Црној Гори је препорођена у великом општенародном покрету чији је, један од убедљивих предводника био епископ Јоаникије. Ми смо у литијама имали не само молитвени вход, нити само мирни грађански протест, а јесте било обоје, већ и једну народну акламацију коју и какву Цркву народ у Црној Гори види као своју, као и ко су они пастири за којима је народ кренуо и којима верује. Зато бих казао да се не ради ни о мојим, ни о другим појединачним људским надањима и анализама, него о неподељеном саборном народном уверењу ко би могао или требало да буде црквени пастир ове древне светосавске епархије. А то се уверење народа сабирало око личности владике Јоаникија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала