Још један „рат“ Запада и Истока: Ел Салвадор повукао ногу

CC0 / / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Ел Салвадор би могао да постане прва суверена држава на свету која је легализовала трговање биткоином. Тиме би компаније у тој земљи могле да почну да инвестирају користећи ту валуту, чиме би она добила ширу примену, а потражња за њом би порасла. Друге латиноамеричке државе могле би да пођу сличним стопама, док је на Истоку слика сасвим другачија.
Светски медији преносе да је председник Ел Салвадора Најиб Букеле најавио партнерство између државе и компаније која прави дигитални новчаник „Страјк“, како би створили модерну финансијску инфраструктуру уз помоћ биткоин технологије.
„Следеће недеље ћу послати у конгрес закон којим ће биткоин постати законско средство плаћања“, рекао је Букеле у суботу путем видео-поруке на конференцији „Биткоин 2021“ у Мајамију.

Ел Салвадор пружио руку биткоину

Директор Центра за економска истраживања Никола Корбар предочава за Спутњик да је Букеле млад председник отворен за нове идеје и крипто-ентузијаста, те да је његова жеља да легализује биткоин у складу с тим. Ипак, он не верује да би легализовање те криптовалуте у Ел Салвадору имало велики утицај на светско тржиште, јер је реч о малој земљи, па оцењује да је то, заправо пи-ар потез.
„Питање је да ли ће то проћи. Он је председник државе, а то мора да прође одређене инстанце. Треба да га прихвати парламент, да се усвоје многи закони. То није процедура која ће ступити на снагу сутра, него је мало дужи процес. Упоште није тако једноставно. Тих фирми које праве новчанике на свету има доста. То што је с њима направио није претерано релевантно. Могао је да изабере било коју другу компанију која се тиме бави“, истиче Корбар.
Иако не сматра да ће биткоин ускоро да се користи у свакодневници, јер су провизије на трансакције вршене том валутом високе, Корбар напомиње да би легализовање биткоина у Ел Салвадору било добро за ту валуту, јер би компаније почеле да је користе за инвестиције, чиме би њена употреба постала шира, а потражња за њом порасла.

Шанса за Латинску Америку

Ако Ел Салвадор легализује биткоин, Корбар сматра да ће сличним стопама кренути и друге земље Латинске Америке, које каскају за Северном Америком и Канадом када је у питању коришћење криптовалута:
„Већина политичара и регулатора су старомодни, немају довољно разумевања за блокчејн и крипто индустрију. Верујем да ће многи сачекати да би видели како ће Ел Салвадор да прође. Уколико ту буде већих помака у инвестицијама, новим радним местима и слично, мислим да ће поједине државе покушати да копирају њихов модел. САД и Канада су далеко испред њих у том домену. Постоје сервиси за инстант конверзије. Компанијама је омогућено да прихватају плаћање криптовалутама“.
Компанијама у Северној Америци је омогућено да прихватају плаћање криптовалутама

Крипто-Исток против крипто-Запада

Док се у Америци говори о легализовању биткоина, треба подсетити да је крајем маја Кина забранила финансијским институцијама и платним компанијама да пружају услуге везане за криптовалуте. Банке и компаније за плаћање не смеју да прихватају те валуте нити да их користе као средство плаћања. Забрањено је и пружање услуга штедње и осигурања, отварање рачуна...
„Верујем да ће бити поделе Исток – Запад, јер ту политика игра кључну улогу, а видимо да свет има више сила. Раније, деведесетих и почетком двехиљадитих били су само Американци. Сада су ту и Кина и Русија, а прикључиће им се и Индија као суперсила у једном тренутку. Биће блокова који ће да форсирају своје интересе. Искрено, верујем да ће Кина да направи своју криптовалуту, коју ће она да користи. Не могу да предвидим у ком временском периоду ће се то десити, али верујем да ће то бити криптовалута коју ће да користе државе Азије и Африке као заједничку валуту, јер зашто да не? Свакако олакшава многе ствари“, предвиђа Корбар.
Сазнајте: Хоће ли дигитални новац постати једина глобална валута
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала