Кремљ о спорном украјинском дресу: Сачекати званичну реакцију УЕФА

© REUTERS / IGOR RUSSAKЛого европског фудбалског првенства ЕУРО 2020
Лого европског фудбалског првенства ЕУРО 2020 - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков позвао је да сачека званична реакција УЕФА у вези са ситуацијом са изгледом дреса украјинске фудбалске репрезентације на првенству ЕВРО 2020.
„За сада немамо никакву реакцију. Неки извор – тешко је могуће оријентисати се према цурењима из извора. Сачекајмо неку б“, рекао је Песков коментаришући нови дрес украјинске фудбалске репрезентације са слоганом украјинских националиста „Слава Украјини! Слава јунацима!“ и обрисом Украјине која укључује територије Донбаса које не контролише Кијев, као и Крим.
Портпарол је додао да неме потребе да се приказује обрис Крима на дресу руских спортиста за Европско првенство.
„Зашто да цртамо? Ми имамо све“, одговорио је Песков на питање да ли ће на дресу руских фудбалера бити приказан обрис полуострва Крим.
Он је додао да евентуални сусрет репрезентација Русије и Украјине у плеј-офу Европског фудбалског првенства неће подстаћи политичке тензије између земаља.
„Неће подстаћи. Спорт је спорт. Морамо бити изнад подстрекивања неке мржње између Руса и Украјинаца“, одговорио је Песков на питање да ли би могући сусрет две репрезентације у четвртфиналу шампионата могао довести до повећане напетости између држава.
Портпарол Кремља је истакао да је Русија „увек била изнад тога“.
„Напротив, уверени смо да смо два сродна народа. Барем са наше стране Украјинци су увек радо виђени гости“, констатовао је он.
Раније је председник Украјинске фудбалске асоцијације Андреј Павелко представио нови дрес украјинског тима за учешће на ЕУРО 2020. На мајицама су исписане речи „Слава Украјини!“ и „Слава херојима!“, као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.
Подсетимо, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала