Недимовић: Пољопривредни производи неће се више продавати као авиони и камиони

© PixabayПољопривреда
Пољопривреда - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Пред посланицима Скупштине Србије ускоро ће се наћи и Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа који је прошле недеље усвојила Влада. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће свима у ланцу – од произвођача до прерађивача – бити пронађено место у систему на законом регулисан начин.
Недимовић наводи да никад нисмо имали Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, већ је до сада то било регулисано у области целокупне трговине.
"Да ли тргујете авионима, камионима, столовима, камерама. Први пут ћемо да регулишемо тржиште између пољопривредних произвођача, откупљивача, прерађивача и да сваком нађемо место у систему на један законом регулисан начин. Добићемо алате да на тржишту регулишемо екстреме, са најнижим и високим ценама, што се на пример сада дешава са житарицама, па имамо проблем у сточарству", напомиње министар.
До сад је то било регулисано преко Инстутута робних резерви, који је, према речима Недимовића, спор институт.
"Сада ће Управа за аграрна плаћања имати посебно тело које ће се бавити праћењем цена, утврђивањем произвођачких цена, регулисањем кад дође до искакања. Са друге стране, регулисаћемо положај откупљивача, не може баш свако да купује на блатобран како мисли он, већ ће попут туристичких агенција, да имају депозит, да постоје гаранције да би наши произвођачи увек имали сигурност – да кад продају робу, могу и да је наплате", истиче за РТС министар пољопривреде.
Овим законом ће се прописи у Србији ускладити са прописима ЕУ, а министар наглашава да је најважнији разлог регулисати српско тржиште пољопривредних производа.
Очекује да тај закон почне да се примењује од 2022. године и да, како каже, кренемо новим путем на тржишту пољопривредних производа.
Министар пољопривреде указује да се свако године из буџета издваја 350 милиона за субвенције додајући да ће ове године бити још два конкурса.
"Један ће бити озбиљно издашан, 60 милиона евра, за набавку физичке имовине газдинстава - опрема, објекти, механизација, све што може да служи, онима који су мали који желе да постану средње величине, средњи да се оснаже. Имали смо конкурс и из Светске банке и српске владе, доста новца ове године у пољопривреду, трудимо се да осавременимо механизацију јер су онда и мањи трошкови и већи профит", наводи Недимовић.
Коментаришући жалбе појединих произвођача да им још нису исплаћене субвенције, министар наводи да је 99 одсто исплаћено. 
Трешње - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
„Нешто се десило са трешњама“: Произвођачи немају објашњење
"Где имамо допуну документације, морамо да исконтролишемо. Кад буде исправан тикет тад можда може да се добије и лото", каже министар.
Недимовић указује да је проблем са прехрамбеном индустријом била корона пошто је тражња била много мања.
"Тек сад очекујем да експлодира, нарочито сектор млека и меса, очекујем да ће то ићи добро. Прошле године смо имали раст пољопривреде од пет одсто, треба да се потрудимо да очувамо тај раст", наглашава министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала