Посланик ДФ-а: Специјални државни тужилац Црне Горе 12. јуна иде у пензију

© ЈутјубМиливоје Катнић, црногорски тужилац
Миливоје Катнић, црногорски тужилац - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Посланик Демократског фронта у Скупштини Црне Горе Славен Радуновић, казао је на засиједању парламента да ће 12. јуна са функције специјалног државног тужиоца отићи Миливоје Катнић.
“Ми из Демократског фронта уз колеге из парламентарне већине смо се потрудили да се нешто помјери са мртве тачке. Могу свечано да обавијестим јавност у Црној Гори, да ће се крупни корак у ослобађању институција десити за неколико дана, када 12. јуна пратимо са функције Миливоја Катнића”, рекао је Радуновић на сједници Скупштине.
По члану 9 измјена Закона о тужилаштву које су усвојене, истиче Радуновић, када испуни услове за остваривање права за старосну пензију, тужилац иде у пензију.
”Специјални државни тужилац Миливоје Катнић 6. маја ове године напунио је 64 године живота. Има преко 41 годину стажа осигурања, и како му се старосна граница по сили закона снижава са 66 година старости за скоро четири године, 12. јуна му по сили закона престаје функција”, објаснио је он.
Напоменуо је да је Катнић стаж остварио, јер је више од 19 година радио на мјестима са бенефицираним стажом.

Катнић: Имам право да радим до 66. године

Катнић је прокоментарисао наводе посланике Радуновића.
“Око пензије, каже се да је ово најсрећнија вијест, да бих ја требало да одем у пензију. Да, за криминалце, за све оне који ће, вјерујем, добро частити и себе и друге. Око пензије, није мене нико побиједио нити ми доскочио. Постоји право, од Рима. А то право каже да постоји субјект који има права и обавезе. Као субјект, моје обавезе су предвиђене и ја их испуњавам. Моје право - да сам стекао услов за старосну пензију, претворено је у обавезу. Јасна је била Венецијанска комисија, да ми се мора гарантовати мандат. Међутим и поред тога, нијесу испуњени услови. До те мјере, да се осјећам врло нелагодно што то морам да кажем, да неки посланици не разумију пензијски стаж и стаж осигурања. Стаж осигурања је ефективан стаж, а пензијски је поред овог ефективног. Имам 36 година стажа осигурања и 64 године. Имам право да радим до 66. године”, рекао је Катнић.
Радуновић је у одговору Катнићу поручио да јесте надмудрен, или то тужилац није схватио.
“Не тјерамо вас у пензију. Члан 9. измјена и допуна Закона о тужилаштву каже да тужиоцу престаје функција када испуни услове за остваривање права на старосну пензију. Кад остварите право, вама престаје функција тужиоца, а ви можете да се бавите адвокатуром или нечим сличним. Ти су се услови стекли, и надлежни органи треба да предузму кораке. Што се тиче нас из Демократског фронта, та је прича завршена.”, поручио је Радуновић.
Посланик ДФ-а је рекао да је статистика основно оружје за скривање лоших резултата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала