Више од хиљаду српских фирми послује у Албанији

© Sputnik / Сергеј Гризунов / Уђи у базу фотографијаТирана
Тирана - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Робна размена Србије и Албаније од 2016. године повећана је 70 одсто, али све могућности сарадње две привреде још нису искоришћене. Албанија се убрзано мења, гради, а сарадња две земље и јачање пословних веза отварају нове могућности за српске компаније.
Слика Тиране има два лица – бљештаво и оно без сјаја, али јасно говори о драматичним променама у животном стандарду, стремљењима, архитектури, моди, жељама. И тржишту, на којем 1.003 фирме из Србије већ послују са албанским партнерима, пише РТС.
Марко Дивљан из "Милшпеда" истиче да су остварили историјске резултате у 2020. години, а да у 2021. очекују још више и још боље.
"Албанија као држава заиста планира и улаже напоре и новац у инфраструктуру. То иде нешто спорије, али уз синергију коју ће добити захваљујући Западном Балкану, односно удруженим привредним коморама, то ће јако брзо ићи", сматра Дивљан.
Марко Миланковић из "Нелт групе" наводи да су њихова искуства за сада добра.
"Албанија је једно младо тржиште, и ми смо ширећи се по региону нашли врло прецизне податке који су нам указали на то да би требало и тамо да проширимо наш посао", каже Миланковић.

Прошла година најбоља, упркос пандемији

Србија у Албанију извози лекове, средства за прање и чишћење, остатке гвожђа, челика, кукуруз и пшеницу, а увози поврће, делове обуће, цемент, бетонски челик...
Исуф Фера, председник Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија, истиче да је прошла година била једна од најбољих у спољнотрговинској размени Албаније и Србије, без обзира на пандемију.
"Чак и у првих пет месеци ове године, у односу на прошлу, увоз је порастао за 12 одсто, а извоз за четири одсто", наводи Фера.

Највећи раст размене

Никола Вуљај из Привредне коморе Србије оцењује да, иако је привредна и инвестициона сарадња још испод потенцијала, у економији региона Албанија и Србија бележе међусобни највећи раст.
Томе доприноси и Привредна комора Србије, која у Албанији организује сајмове, и у свом представништву обезбеђује информације и анализе, умрежава српске и албанске привреднике.
Привредници много очекују од изградње 384 километра дугог ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана-Драч, који ће централну Србију и Коридор 10 спојити са албанском луком на Јадранском мору.
Споразум Србије и Албаније о слободном кретању грађана само са личном картом, свему иде у прилог, поготову туризму, јер је прилика да се упозна земља бункера и "мерцедеса", мора, лепоте и људи који су предуго живели иза гвоздене завесе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала