Борељ: Наставити притисак на Минск, руску подршку Белорусији узети у обзир на следећем самиту ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Европска унија треба да настави притисак на Белорусију и да искористи све средства подршке цивилном друштву у тој земљи, рекао је високи представник ЕУ Жозеп Борељ. Он је указао и да је руска подршка веома важна Белорусији и да ће то бити узето у обзир приликом разматрања односа између ЕУ и Русије на следећем самиту у Бриселу.
Знамо да је руска подршка веома важна за Лукашенка. Европски савет ће то, наравно, узети у обзир када следећи пут буде разматрао односе са Русијом“, рекао је он.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Лукашенко: Поступци Запада према Белорусији ─ притисак на Русију
Борељ је у обраћању посланицима Европског парламента рекао да Унија треба да настави да пружа подршку белоруским демократским снагама и да санкције усмери тако да буду фокусиране на председника Белорусије Александар Лукашенка и његово окружење, али не и обичне грађане.
„Ипак, немогуће је направити кајгану без јаја, морамо донети мере које ће погодити белоруску привреду а истовремено морамо да подржавамо цивилно друштво, независне медије, владавину права, да подстичемо на слободне и праведне изборе. Знамо да смо веома далеко од тога“, рекао је Борељ.
Европска комисија представила је крајем маја Савету ЕУ план од три милијарде евра економске подршке „будућој демократској Белорусији“.
У Бриселу су нагласили да је пакет „комбинација бесповратних средстава и зајмова за јавне и приватне инвестиције“, а да ће бити активиран „када Белорусија крене у демократску транзицију“.

Инцидент с принудним слетањем у Минск

Подсетимо, белоруским авио-компанијама је од 5. јуна забрањено да користе ваздушни простор и аеродроме Европске уније. Како је саопштио шеф Европског савета Шарл Мишел, од поноћи 5. јуна свим авионима белоруских авио-превозника забрањено је да слећу, полећу или прелећу изнад територије Европске уније. У званичној одлуци Савета Европске уније прецизирано је да се забрана не односи на хуманитарне летове, као и принудна слетања и хитне летове.
Забрана летова је прва званично објављена мера Европске уније против Белорусије након инцидента са приземљивањем авиона компаније „Рајан ер“ у Минску 23. маја.
Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. Информација о минирању није потврђена. Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. 
Зашто је Лукашенко трн у у оку Запада, погледајте у емисији „Мој поглед на Русију“ главе уреднице Спутњика Србија Љубинке Милинчић:
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала