Бугарски политичари негодују: Протурска странка кренула путем Албанаца на Косову

© Depositphotos.com / VileviСофија, престоница Бугарске
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Изјава лидера протурске странке „Покрет за права и слободе“ Мустафе Карадаја о томе да је отаџбина бугарских Турака – Турска изазвала је негодовање многих бугарских политичара. Према речима кандидата за посланика из Бугарске социјалистичке странке Велизара Енчева, изјава Карадаја показује да је његова странка изабрала пут Албанаца на Косову.
„После изјаве Карадаја да је његова отаџбина Турска, а Бугарска његова земља, да ли је Покрет за права и слободе кренуо путем Албанаца на Косову за које је отаџбина била Албанија? Ако је Турска отаџбина Карадаја, а Бугарска његова земља, да ли (област на југу Бугарске, која граничи са Турском и Грчком) Кирџали чека судбина Северног Кипра“, прокоментарисао је Енчев на Фејсбуку.
Карадаји је за викенд посетио Турску где се састао са председником земље Реџепом Тајипом Ердоганом и председником Велике националне скупштине Мустафом Шентопом. На састанку са њим бугарски политичар је назвао Турску својом отаџбином.
„Та земља (Бугарска) је наша земља. Тамо нисмо имигранти. Турска је наша отаџбина. Остали смо у Бугарској након Османске империје. Наша борба је усмерена на заштиту нашег турског идентитета, заштиту нашег језика, религије и обичаја“, рекао је Карадај у недељу.
Председник Бугарске Румен Радев је подсетио Карадаја да бугарске странке не могу имати етничку и верску основу и позвао га је да преиспита концепт „отаџбина“.
Бугарска странка ВМРО БНД оштро је критиковала изјаву Мустафе Карадаја и обећала је да ће због тога организовати протест 9. јуна.
„За нас, као бугарске патриоте, недопустиво је када лидер регистроване странке која делује на територији Бугарске изађе са изјавама које доводе у питање национални идентитет и наш територијални интегритет“, саопштила је странка.
Подсетимо, након резултата парламентарних избора који су одржани 4. априла, Покрет за права и слободе је четврта по величини странка у Народној скупштини Бугарске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала