Букти нови „рат“ Кине и Америке

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Последњих дана из САД све чешће долазе оптужбе да је пандемија вируса корона која је цео свет бацила на колена потекла из лабораторије у кинеском граду Вухану. На оптужбе да је створила нови вирус који се проширио планетом, Кина оштро одговара тражећи истрагу америчких лабораторија и подсећајући на раније америчке лажи.
На најновије покушаје Америке да Пекинг окриви за избијање пандемије ковида 19, реаговала је Амбасада Кине у САД упоредивши то са администрацијом некадашњег америчког председника Џорџа Буша која је лажно тврдила да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење.
„Порекло вируса корона је предмет научног истраживања и не би требало да се политизује. Кампања политизације истраживања о пореклу ковида 19 и клеветање Кине нимало се не разликује од лажи од пре 12 година да Ирак поседује оружје за масовно уништење“, објавио је на Твитеру портпарол кинеске амбасаде у САД Луи Пенжу.
Кинески дипломата је вероватно реаговао на најновије текстове америчких медија о пореклу вируса корона
Лабораторија у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Помпео: Изводили су тајне војне експерименте у Вухану, модификовали вирусе у заразније
„Волстрит журнал“ објавио је, позивајући се на изворе упознате са садржајем наводног тајног документа, да је истраживање националне лабораторије САД о пореклу корона вируса показало је да је хипотеза да је вирус исцурио из кинеске лабораторије у Вухану могућа и да заслужује даљу истрагу.
Истраживање је, према наводима листа, спровела Национална лабораторија у Калифорнији у мају прошле године, а резултати су упућени америчком министарству спољних послова, које је спроводило истрагу о пореклу корона вируса, у току последњих месеци владавине бившег председника Доналда Трампа.
Закључак америчке лабораторије заснивао се на анализи генома вируса, преноси лист. Међутим, наведена лабораторија је одбила да коментарише наводе за „Волстрит журнал“.
У поверљивом извештају америчких обавештајаца, који је циркулисао током Трампове администрације, наведено је да су тројица истраживача кинеског Института за вирусологију у Вухану у новембру 2019. били толико болесни да су смештени у болницу.
И администрација актуелног америчког председника Џозефа Бајдена наставила је истим путем. 
Бајден је затражио од америчких обавештајних агенција да удвоструче напоре у истрази о пореклу ковида 19 и да изврше притисак на Кину да сарађује.
Након тога кинеска амбасада у САД саопштила је да би политизација порекла ковида 19 омела даље истраге и поткопала глобалне напоре за сузбијање пандемије. 
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
„Био сам у праву, вирус је из лабораторије“: Трамп од Кине тражи 10 хиљада милијарди долара одштете
Амбасада Кине је саопштила да подржава свеобухватну глобалну студију свих раних случајева ковида 19 и детаљну истрагу неких тајних база и биолошких лабораторија широм света.
Кинески „Глобал Тајмс“ који је део новинске групе владајуће Комунистичке партије, пренео је да у даљој истрази теорије цурења вируса из лабораторија, САД такође треба да дозволе истражитељима да уђу у њихове објекте, укључујући и лабораторију за истраживање вируса америчке војске у бази „Форт Дитрик“, која се налази у Мериленду, неких 75 километара од Вашингтона.
Подсетимо, експерти Светске здравствене организације (СЗО) спровели су истрагу о пореклу вируса корона и чак су посетили лабораторију у Вухану. Они су закључили да нема довољно доказа да је вирус процурио из лабораторије и даје вероватније да је вирус прешао са животиње на човека.
О томе да је Кина поново на тапету Вашингтона сведочи и поновна актуелизација догађаја на Тјенанмену, у јуну 1989. године. О томе су у емисији „Нови спутњик поредак“ разговарали Никола Врзић и његови гости — некадашњи дописник наших медија из Пекинга Милорад Денда и новинар и социолог Слободан Рељић:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала