Хаг испунио стварни и неписани циљ: Да Срби буду криви за све

© AP Photo / Peter DejongХашки суд
Хашки суд - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Правоснажном пресудом генералу Ратку Младићу, Механизам у Хагу је још једном погазио међународно право јер се није руководио доказима, већ својим, раније зацртаним политичким циљевима, став је је Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.
Којић додаје да је суд у Хагу показао да циљеве који су били зацртани у оснивачким актима, а први је да се достигне правда и помирење међу народима — дефинитивно није испунио.

Механизам у Хагу доказао селективну правду

„Кроз читав период рада и селективан приступ, рачунајући и пресуду генералу Младићу, показали су да су у потпуности одступили од, само на папиру, зацртаних циљева. Очигледно је да су њихови прави циљеви били да рат у бившој Југославији окарактеришу на начин да су Срби искључиви и једини кривци“, сматра Којић.
Он подсећа на чињеницу да је српски народ страдао како у БиХ, тако и на Косову, што је Хашки трибунал занемарио и није се бавио процесуирањем одговорних за злочине над Србима, већ је успостављајући фамозни удружени злочиначки подухват желео да стави терет одговорности на највише политичко и војно руководство српског народа.
„Међутим, оно што смо данас видели, јесте да у Жалбеном већу Механизма за међународне кривичне судове у Хагу није било сагласности судија кад је у питању пресуда везана за Сребреницу и удружени злочиначки подухват. Имали су издвојено супротно мишљење судије Нијамбе, што на неки начин потврђује да међународна заједница није могла да утиче на све судије. Али, очигледно је да су утицали на довољан број судија који су потврдили накарадну пресуду о доживотној казни“, закључује саговорник Спутњика.

Хаг је геноцид банализовао

Коментаришући потврђену тачку о геноциду у Сребреници која се Младићу ставља на терет, Којић каже:
„Кроз тај фамозни удружени злочиначки подухват Хаг је потпуно банализовао тумачење Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, јер не постоји ниједан документ који је издат као наредба, а самим тим и као потврђена намера да се уништи једна етничка група од стране друге. Међутим, за суд у Хагу очигледно није ни било потребно да постоји документ, већ је било потребно да се део светске политике укључи у ту пресуду и да се Срби окарактеришу као геноцидни“, уверен је Којић.

Бошњачко Сарајево ће „ударити“ на РС

Подсећајући на више пута поменуту инсинуацију званичног Сарајева да је РС геноцидна творевина те да је као такву треба укинути, наш саговорник каже да ће бошњачко политичко Сарајево сасвим сигурно покушати да искористи пресуду против генерала Младића за спровођење својих ратних циљева.
„Дакле, за стварање искључиво муслиманске БиХ. Међутим, оно што формално правно треба да знамо, јесте то да Хашки трибунал није судио и не суди колективитетима нити државама, већ суди појединцима, што само по себи не значи да Хашки трибунал доноси исправне пресуде“, напомиње Којић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала