Како изгледа најмоћнија експлозија у свемиру коју су научници успели да забележе /видео/

© Фото : Јутјуб/ SciTech DailyЕксплозија у свемиру
Експлозија у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Масивна експлозија гама-зрака, удаљена више од милијарду светлосних година од Земље, највећа је експлозија у свемиру коју су астрономи икада снимили.
Експлозија је била, заправо, смрт звезде и почетак њене трансформације у црну рупу, кажу стручњаци из немачког „Електрон синхротрона" у Хамбургу. 
Ово је био масивни рафал гама-зрака, који се састојао од комбинације блиставих рендгенских и гама зрачења забележених на небу, које су емитовали удаљени екстрагалактички извори. 
Открили су га свемирски телескопи Ферми и Свифт, уз подршку Земљиног телескопа High Energy Stereoscopic System (H.Е.S.S.) у Намибији.
Иако се налази на милијарду светлосних година од Земље, сматра се да је експлозија дешавање унутар нашег „космичког дворишта", које долази из сазвежђа Еридан.
То је најенергичније зрачење и са најдужим гама-зрачењем од било ког рафалног зрачења откривеног до данас, кажу из немачког тима који га је забележио, преноси РТС.
Претходни рафали гама-зрака били су у просеку удаљени двадесет милијарди светлосних година.
Рафал, назван ГРБ 190829А, први пут је откривен 29. августа 2019.
Запажања H.Е.S.S.-a дају ново светло сазнањима о томе на који начин се производе гама-зраци у овим колосалним звезданим експлозијама које су „крикови рођења" црних рупа, наводе из тима.
Др Ендрју Тејлор из немачког „Електрон синхротрона", коаутор студије, рекао је да су били „у првом реду" када се догодио рафал гама-зрака а научници су могли  да посматрају накнадни сјај неколико дана после невиђене емисије енергије гама-зрака".
У истраживање је била укључена и коауторка Една Руиз-Веласко, докторанд са Института за нуклеарну физику „Макс Планк” у Немачкој.
Рекла је да су успели да одреде спектар експлозије до 3,3 тераелектронволта.
Научница Силвија Жу, једна од аутора рада, рекла је да су ови рафали највеће експлозије у свемиру изазване колапсом звезде која се брзо ротира.
„Њихова емисија је подељена у две различите фазе: почетна хаотична фаза која траје десетине секунди, након чега следи дуготрајна фаза накнадног сјаја", објаснила је Жу.
Утврђене теорије претпостављају да се две емисионе компоненте морају производити одвојеним механизмом, слично оном како акцелератори честица на Земљи производе сјајне рендгенске зраке за научна истраживања.
Међутим, према постојећим теоријама изгледало је врло мало вероватно да би чак и најмоћније експлозије у свемиру могле убрзати електроне довољно да директно произведу посматране гама-зраке врло високе енергије.
То је због „границе сагоревања", која се одређује равнотежом убрзања и хлађења честица унутар акцелератора на Земљи, објашњавају научници.
Али запажања накнадног сјаја ГРБ 190829А сада показују да су обе компоненте, рендген и гама-зрак, синхронизовано избледеле. Такође, спектар гама-зрака се јасно подударао са екстраполацијом рендгенског спектра.
Заједно, сви ови резултати снажни су показатељ да су екс-зраци, и врло високоенергетски гама-зраци произведени истим механизмом.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала