Петковић са Боцан-Харченком: Београд спреман за наставак дијалога

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуАлександар Боцан-Харченко и Петар Петковић
Александар Боцан-Харченко и Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о предстојећем наставку дијалога Београда и Приштине.
Петковић је обавестио руског амбасадора да је Београд спреман за наставак дијалога са привременим институцијама у Приштини, али и да је неопходно да се до сада постигнути споразуми спроведу у дело.
Дијалог је, према Петковићевим речима, од суштинске важности за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, али неприхватање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина и њено инсистирање само на такозваном узајамном признању, својеврстан је вид опструкције и показатељ да су приштински политичари незаинтересовани за одговорно и озбиљно решавање отворених питања и проналажење трајног, компромисног решења, наведено је у саопштењу.
"Запаљива, антисрпска реторика приштинских званичника, која, као по правилу, претходи нападима на Србе, њихову имовину и на православне цркве и манастире, свакако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога", нагласио је Петковић.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију је подвукао да ће Београд, упркос свему, остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика на Западном Балкану.
Петковић се амбасадору Боцан-Харченку захвалио на доследној помоћи Русије у заштити државних и националних интереса Србије у међународним организацијама, истичући да је руска подршка нашој дипломатској и политичкој борби за Косово и Метохију, само један од бројних показатеља искреног пријатељства и братских односа наших држава и народа, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала