Побољшана прогноза: Светска банка предвиђа стабилан раст руске економије

© Wikipedia / DrJungeСветска банка
Светска банка - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Светска банка очекује стабилан опоравак руске економије са растом од по 3,2 одсто у 2021. и 2022. години, наводи се у извештају „Перспективе развоја светске економије“.
„Предвиђамо раст руске економије у 2021. години за 3,2 одсто, чему ће допринети јачање унутрашње потражње и пораст цена енергената... Опоравак ће бити стабилан и у 2022. години, пораст БДП-а ће износити 3,2 одсто услед слабљења последица пандемије и стабилизације цена сировина“, наводи се у документу.
Како истичу економисти Светске банке, на ситуацију ће вршити притисак геополитичка напетост, укључујући нове санкције Сједињених Америчких Држава, као и повећање каматне стопе Централне банке Русије са историјски ниских вредности.
Крајем маја Светска банка је побољшала прогнозе када је реч о порасту БДП-а Русије у 2021. години до 3,2 одсто, а у следећој години очекују исти пораст. Тај основни сценарио предвиђа постепено смањење броја оболелих од ковида 19. У марту су економисти Светске банке прогнозирали да ће БДП Русије ове године порасти за 2,9 одсто, а 2022. године за 3,2 одсто.
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да су Сједињене Америчке Државе увеле до сада већ више од 90 санкција против Русије, истакавши да санкције нису инструмент који функционише када је у питању Русија.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала