Прва реакција из Русије: Пресуда Младићу исполитизована, пристрасна и неправедна

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Пресуда генералу Ратку Младићу је исполитизована, пристрасна и неправедна, изјавила је чланица Одбора Думе за међународна питања Јелена Пањина.
„Међународни суд за бившу Југославију се у свом раду увек руководио политичким, а не правним критеријумима. Није случајно то да су 70 одсто оптужених и осуђених у том суду - Срби“, рекла је Пањина.
Она је додала да рад Хашког суда и Мехнизма који га је наследио покреће бројна питања.
„Не сме се дозволити да се механизми међународне правде користе као инструменти политичког обрачуна са лидерима који су за Запад непожељни“, рекла је Пањина.
Раније данас Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је на другом степену првостепену пресуду на доживотну робију против бившег команданта Војске Републике Српске.
Жалбено веће одбило је све жалбе одбране Ратка Младића, уз супротно мишљење председавају већа, судије Присце Матимбе Нијамбе.
Међу одбијеним су и жалбе на делове пресуде који говоре о геноциду у Сребреници, удруженом злочиначком подухвату, жалбе у вези са другим делима у Сребреници, „терорисањем“ Сарајева и узимањем припадника УН за таоце.
​Младић је осуђен са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине“.
Осуђен је под 10 од 11 тачака оптужнице, а Жалбено веће одбило је жалбу Тужилаштва на ослобађање Младића од кривице по тачки један оптужнице, која га је теретила за геноцид у шест општина БиХ: Фочи, Кључу, Котор-Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала