Руски правни стручњак: Ако постоји геноцид њега су чиниле све стране

© Flickr / https://flic.kr/p/bVrCYХашки трибунал
Хашки трибунал - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Савеза адвоката Русије, др Игор Трунов, оцењујући пресуду изречену Ратку Младићу у Хагу, каже да не може говорити о доказима јер му нису доступни материјали случаја, али скреће пажњу на неадекватан третман суда према болесном човеку.
"Однос суда према човеку који је оперисан и чији су адвокати као и он сам инсистирали да га пусте да се мало опорави после операције како би учествовао у процесу у пуном капацитету крши 3. члан Европске конвенције о људским правима и женевску конвенцију о односу према ратним заробљеницима. Њему нису дали такву могућност и његово стање је било доста тешко. Наравно да се Трибунал може недвосмислено осудити за однос према босанским Србима и Србима уопште јер су жалбени поступци диспропорционални као и број затвореника", сматра руски експерт.
© SputnikПресуда Младић
Пресуда Младић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пресуда Младић
Трунов критикује не само начин на који се одвијало суђење, већ и бројчани однос оптуженика по етничком принципу.
"То је ипак био рат где су гинули и Срби, и Бошњаци и Хрвати и ако постоји геноцид он постоји на свим странама. Али та диспропорција у односу на Србе чуди. Тај суд који је у основи требало да буде праведан управо по питању праведности буди сумњу. Још се и поклапа датум изрицања пресуде и одржавања седнице Савета безбедности. Председник Србије Александар Вучић такође је скренуо пажњу да то није случајна подударност. Добро је да су њему ипак на крају дали могућност да говори, јер и он има недвосмислену оцену рада и одлука Трибунала. Мислим да ће та одлука тек добити процену јер ми још нисмо чули адвокате Ратка Младића нити су уважени њихови закључци. Постоји одређено приклањање тужилачкој страни чега не би смело да буде на таквом нивоу суђења", упозорава наш саговорник.
Трунов на питање где би Младић могао да служи казну доживотног затвора подсећа на лоше здравствено стање генерала.
© SputnikПресуде Хага
Пресуде Хага  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пресуде Хага
"Засад се не зна где ће он служити казну јер су му открили тумор а какав није саопштено. Он је и у годинама, имао је сложену операцију, а полазећи од тога није јасно како ће му бити пружена медицинска нега те тако овде не одговара типски затвор него пре нека затворска болница. Засад није јасно где би то могло бити и где би могла да му се укаже квалификована медицинска помоћ", каже Трунов.
© SputnikХашки суд у бројкама ЛАТ
Хашки суд у бројкама ЛАТ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Хашки суд у бројкама ЛАТ
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала