Руско Министарство здравља: Вакцина „Спутњик лајт“ намењена за младе

© Пресс-служба НИИ эпидемиологии и микробиологии им. Н.Ф. Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона "Спутњик Лајт"
Вакцина против вируса корона Спутњик Лајт - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
„Спутњик лајт“ намењен је углавном за вакцинисање младих људи против вируса корона, изјавио је заменик руског министра здравља Олег Гридњев.
„'Спутњик лајт' је намењен за омладину, пре свега, за студенте, јер испитивања показују да се након једнократне примене те вакцине ствара добар имунитет код младих и висок ниво антитела“, рекао је Гридњев.
Истовремено, заменик министра здравља је изјавио да ће за особе вакцинисане против ковида 19 „Спутњиком Ве“ (Sputnik Ve) након неког времена можда морати да се ревакцинишу другим препратом.
Међутим, како каже, испитивања у тој области су и даље у току.
„Добро је што имамо и друге вакцине чија се производња повећава. Како предвиђају наши научници, у будућности ће, односно следеће године, можда бити потребна ревакцинација другом вакцином, а не 'Спутњиком Ве'. Конкретно, имам у виду 'КовиВак' или 'ЕпиВакКорону', али испитивања на том пољу још увек трају“, рекао је Гридњев током говора у Државној думи Русије.
Касније је Министарство здравља Русије потврдило да се вакцине „Спутњик Ве“ и „Спутњик Лајт“ могу ефикасно користити за ревакцинацију, између осталог и особа које су првобитно примиле те вакцине.
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.
Прва компонента вакцине „Спутњика Ве“ је вакцина „Спутњик лајт“, чија ефикасност износи 79,4 одсто 28 дана након имунизације. Та вакцина је регистрована у Русији 6. маја.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала