Вучић пред Саветом безбедности: Србија озбиљно схвата своје обавезе /видео/

© Фото : Youtube/United Nations/PrintscreenСедница Савета безбедности о суду у Хагу
Седница Савета безбедности о суду у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Савету безбедности УН одржана је седница на којој је представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу. На седници је учествовао и председник Србије Александар Вучић који је током обраћања навео да Србија озбиљно схвата своје обавезе према Механизму.
Седница Савета безбедности УН одржана је после изрицања пресуде Ратку Младићу, коме је Жалбено веће потврдило пресуду доживотног затвора.
Председник Александар Вучић је, током свог обраћања Савету безбедности, навео да је Србија неколико пута покретала могућност да осуђени држављани Србије служе казну у нашој земљи.
"Већина особа која служи своје пресуде су држављани Републике Србије и природно је да Србија буде заинтересована да они одслуже своје казне у Србији", навео је Вучић. 
Вучић је истакао да Србија озбиљно схвата обавезе у вези са Механизмом, али да је Виши суд у Београду закључио да претпоставке за хапшење Петра Јојића и Вјерице Радете нису испуњене.
"Одлука се заснива на домаћем законодавству и међународном праву", навео је Вучић.
Подсетио је да је Србија испоручила Трибуналу све оптужене особе, укључујући и личности из највише власти.
Желим да подвучем жељу Србије да преузме све обавезе за одслужење казни својих грађана, уз мониторинг спровођења, рекао је председник Србије.
Вучић је указао на посебан проблем са којим се суочавамо у вези са судом који је установљен за Косово и Метохију.
„Сведоци смо поновног суђења људима који су добили пресуде од стране МКТЈ. Било је покушаја саслушања Небојше Павковића и изручења. Позивам Механизам да поштује правила да људима који су били осуђени од стране МКТЈ не може поново да буде суђено“.
"Француска је одбила изручење појединца због непоштовања суда, уз образложење да Француска не изручује своје грађане. Принцип који је већ примењен, поштује се у Србији", рекао је Вучић.
„Високорангиране војне и цивилне личности су изручене Хагу. Подсетићу да су многи злочини над Србима резултирали ослобађајућим пресудама, а многи нису били од интересовања МКТЈ. Србија осуђује све злочине и све злочинце у регији бивше Југославије. И поред критике, Србија је једина у региону. која осуђује злочине које су починили њени држављани. Србија осуђује ужасан злочин у Сребреници“, закључио је Вучић.
Указао је да Трибунал није установио поверење српског народа, не зато што не желимо да прихватимо злочине које су Срби починили, већ што је суђено готово само Србима.
Срби су у Хашком трибуналу осуђени на укупно 1.138 година, док Хрвати, босански муслимани и Албанци нису ни за један злочин почињен над Србима, што показује како је хашка правда скројена, и да по пресудама трибунала нико није одговоран за злочине над Србима, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
Он је, у видео обраћању на седници Савета безбедности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, казао да многи на тој седници то неће разумети, али да треба навести чињенице које поткрепљују како изгледа хашка правда.
"Срби су осуђени на укупно 1. 138 година затвора, у исто време Хашки трибунал није оптужио ниједног Хрвата за злочине против Срба, ни у акцијама Медачки џеп, ни Бљесак ни Олуја", навео је Вучић.
Председник Србије је истакао да су тужиоци Хашког трибунала, како је рекао, намерно одабрали три војна и политичка лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца, на три територије где су били почињени злочини против Срба - Готовину, Орића и Харадинаја.
Генадиј Кузмин - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Русија у УН: Пресуда Младићу наставак политизације, Хаг слеп и глув на злочине Албанаца
"И по истом обрасцу сви они су били осуђени, уз изузетак Харадинаја јер се није појавио ниједан сведок. Готовина је осуђен на 24 године затвора у првом степену, али је тајанственом одлуком у другом степену са три према два пресуда промењена у ослобађање. Орић је за злочине против Срба у Босни у првом степену био осуђен, али је мистериозном одлуком другостепеног суда и гласањем три према два ослобођен сваке одговорности. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили су умрли у врло чудним околностима", навео је Вучић.
Председник Србије је нагласио да не жели да верује да неко жели да каже како није било злочина против Срба.
"Али, судећи према пресудама Хашког трибунала - нико није одговоран за те злочине. Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир и стабилност и помирење у региону и позивамо чланице СБ да нам помогну рационалним, прагматичним приступом и поштовањем међународног закона, а не покушајима даље криминализације Србије која је мала земља, са храбрим и поносним народом који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светсског рата. Са људима који желе да живе у миру са својим суседима. Мислим да не тражимо много".
Нагласио је, такође, да је Србија земља која најбрже расте на Западном Балкану и да су Србији важне добре везе са суседима и да је упркос селективној правди Хашког трибунала окренута будућности, а не прошлости.
"Имамо једну поруку за грађане Србије и Србе у целом региону - главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни зашта, на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност", закључио је Вучић.

Одговор представницима БиХ и Хрватске: Није  најбоља политика вређати људе из сопствених земаља

Председник Вучић је, одговарајући на обраћања представника БиХ и Хрватске, поручио да није није најбоља политика вређати људе из сопствених земаља.
"Нисам рекао ништа против било кога, против ниједне земље из региона у свом говору, али босанско-херцеговачки и хрватски представници су то урадили", напоменуо је председник.
Вучић је рекао да је представник Босне и Херцеговине говорио у име БиХ, али да је он (Вучић) примио писмо од председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика који каже да не постоји сагласност у том телу и то је приватно мишљење представника БиХ. 
Хрватски представник, навео је Вучић, рекао је да је "добро познато ко је био ђаво".
"Биће ми лако да му одговорим да је то сасвим очигледно. Један од највећих концентрационих логора у овом региону, основан је у веома малом месту која се зове Јасеновац и мислим да сви знају ко је био ђаво, али да не идемо тако далеко у прошлост. Мислим да имамо различито мишљење о недавним историјским догађајима, али поштујемо њихов став, иако га не делимо", рекао је председник.
Што се тиче реторике о несталим особама, додао је Вучић, хрватски представник је заборавио да каже да има више несталих Срба него несталих Хрвата, и увек то заборави да каже.
Вучић је истакао да је Србија спремна да испуни све у погледу несталих особа.
"Покушајте, као што је рекао представник Кине, да нађете права решења, да не понижавате Србију, већ да сарађујете са нама да постигнемо партнерски однос", закључио је председник.
 

Представник САД: Разочарани смо јер Србија није ухапсила двоје оптужених

Представник САД рекао је да је "данас историјски дан, након што је Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора".
"Присећамо се са великим ужасом јула 1995. када су Младић и његови људи утерали 25.000 људе у аутобусе, старе људе, жене, децу, а потом су цивили убијени. Задовољни смо радом Међународног резидуалног механизма који је скупљало доказе. Поздрављамо предстојећу пресуду Станишићу и Симатовићу. Истовремено, разочарани смо јако, јер Србија није ухапсила два појединца (функционере СРС Вјерицу Радету и Петра Јојића) који су оптужени за непоштовање суда", казао је амерички представник.
Он је додао да су "то обавезе Србије приликом приступања Европској унији".
"Неиспуњавање ове обавезе Србије слаби механизме суда. Позивамо да се испуни налог за хапшење без одлагања. Случајеви непостовања суда су критичан део механизма суда", оценио је амерички представник.
Француска представница на СБ УН је рекла да та земља даје пуну подршку "механизму суда и његовом дејству".
"Пресуда Младићу је кључни корак за правду и помирење на Балкану", рекла је францускла представница.

Представник Кине: Механизам ће спровести активности у складу са резолуцијом СБ УН

Представник Кине изјавио је да ће Механизам спровести своје активности у складу са резолуцијама СБ УН.
"Треба и да рационализује коришћење буџетских средства и да умањи трошкове", рекао је представник Кине.
Он је додао и да Кина очекује да Механизам побољшава свој рад и нађе решења за локације ослобођених и пуштених особа.

Брамерц: Младић био „симбол глобалне некажњености“

Судија суда у Хагу Кармел Агијус рекао је да Србија не испуњава захтеве, пошто није изручила бивше посланике СРС Петра Јојића и Вјерицу Радету.
„Прошло је више од шест година од како је Србији затражено да изда налоге за хапшење ових особа, и ово је трећи пут да је Србија одбила то да уради. Србија пркоси међународној заједници и доводи у питање ауторитет међународног суда“, рекао је Агијус.
Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц оценио је да је „правда извршена“ након што је Ратко Младић осуђен на најоштрију могућу казну.
„Многи широм света и даље користе своју моћ да наносе патњу другима. Много је оних као што је Младић, али правда је данас постигнута“, рекао је Брамерц, уз оцену да је Младић био „симбол глобалне некажњености“.
Он је рекао и да жели да скрене пажњу на „величање ратних злочинаца“, напомињући да „неки тврде да је Ратко Младић херој и негирају злочине“.
„У Црној Гори министар правде је недавно негирао геноцид у Сребреници. У Србији осуђеници редовно добијају прилику да поричу своје злочине, а то се дешава и у Републици Српској“, рекао је Брамерц.
Према његовим речима, „величање злочинаца представља последњи акт геноцида“. Он је рекао да у случају Јовице Станишића и Франка Симатовића Френкија очекује пресуду у скоријој будућности и да његова канцеларија тражи преосталих шест бегунаца.
Како је председник Вучић у недавном обраћању јавности рекао, да ли је случајност што се седница Савета безбедности одржава истог дана када се изриче казна Ратку Младићу у Хагу, „процените сами“.
Вучић је тада навео да очекује како ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма - због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.
Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени на 1.138,5 година робије, а Бошњаци на 42 године, председник Вучић је рекао да не мисли да бројкама било шта треба да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, осим у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде уступљен судовима у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала