Шта је "Тројански штит", тајна акција проглашена једном од највећих икада спроведених против мафије

CC0 / Pixabay / Специјална полиција
Специјална полиција - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Амерички Федерални истражни биро (ФБИ), као део текуће координисане операције са партнерима широм света, ради са Србијом на спречавању организованих криминалних активности, посебно оних у којима се користи шифрована комуникација за прикривање кривичних дела, саопштила је данас амбасада САД у Београду.
Ова операција, позната као Тројански штит/Зелени сигнал, једна је од највећих и најсавршенијих полицијских операција икада спроведених у борби против организованог криминала.
Почевши од 7. јуна изведен је читав низ изузетно обимних полицијских акција на територији више земаља света које су резултирале стотинама хапшења.
"Ова операција јасно показује да све јаче партнерство између ФБИ и српских органа води ка побољшању безбедности грађана обеју земаља расплићући мреже међународног организованог криминала", рекао је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри.

Покретање "АНОМ-а"

Како се наводи у саопштењу, у операцији Тројански штит/Зелени сигнал, ФБИ је у тајности покренуо сопствену фирму за дистрибуцију шифрованих уређаја под називом "АНОМ", која је сервисирала преко 12.000 шифрованих уређаја које је користило бар 300 криминалних синдиката, укључујући међународне организације за трговину наркотицима у преко 100 земаља.
Почетком октобра 2019, уређаји АНОМ-а су се проширили у криминалним круговима међу администраторима, дистрибутерима и агентима који су ову шифровану платформу описивали клијентима као платформу "коју су смислили криминалци за криминалце", а циљна група за продају уређаја АНОМ били су сви они препознати као учесници у илегалним активностима.
Уз подршку ЕВРОПОЛ-а и у координацији са америчком Агенцијом за сузбијање наркотика (ДЕА), ФБИ је партнер са Холандском националном полицијом (Политие), Полицијом Шведске (Полисен), Аустралијском федералном полицијом (АФП), органима за спровођење закона Србије и других држава ради обраде података из преко 25 милиона порука прикупљених од стране ФБИ у периоду од 18 месеци, током којег су криминалци разговарали о својим активностима преко уређаја повезаних са системом АНОМ.
Овако детаљан увид омогућава идентификацију и циљање високо позиционираних вођа криминалних банди широм света.
Операција Тројански штит/Зелени сигнал омогућиће Влади Србије и Европолу да буду далеко боље обавештени о организованом криминалу како у Србији тако и у Европској унији.
Како се истиче у саопштењу, криминалне мреже имају огромну потребу за шифрованим комуникационим платформама које им олакшавају рад.
Међутим, тржиште шифрованих платформи за криминалце је нестабилно. Јула 2020, шифрована платформа Енкрочет откривена је захваљујући оперативном акционом тиму "ЕММА".

Потрес у криминалном подземљу

Након ове међународне операције, која је изазвала потрес у криминалном подземљу широм Европе, уследио је још један сличан обрачун марта 2021, када је међународна група судских и полицијских власти блокирала употребу шифроване комуникације организованих криминалних мрежа преко комуникационог система Скај (тзв. Операција Лимит).
У ове две операције откривене су стотине милиона порука размењених међу криминалцима. Након обарања система Скај, организоване криминалне мреже тражиле су нову комуникациону платформу која ће им омогућити да избегну органе гоњења.
Очекујући овај развој догађаја, ФБИ, у тесној сарадњи са АФП-ом, развио је стратешки систем АНОМ као одговор на потребе криминалних мрежа за шифрованом комуникацијом.
Основни задатак нове платформе био је да циља глобалне организације које се баве организованим криминалом, шверцом дроге и прањем новца без обзира на територију на којој оперишу и да понуде сличне шифроване уређаје са карактеристикама какве криминалне мреже траже.
Паралелна истрага против система Скај била је смишљени стратешки аспект операције Тројански штит/Зелени сигнал, која је навела део базе криминалних корисника Скаја да пређу на платформу којом је руководила ФБИ.
Извршна директорка Европола Катарина де Бол похвалила је ову операцију као изузетан успех власти Сједињених Држава, Европе и целог света.
"Међународна заједница органа гоњења наставиће да се бори против организација организованог криминала и трговине дрогом, ма где биле и за који год начин комуникације се определиле. Веома сам задовољна што видим да Европол подржава ову операцију и јача партнерства у сфери спровођења закона са нагласком на мулти-агенцијски аспект ове борбе", додала је она, наводи се у саопштењу које је пренео Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала