Стиже „Меркур“ — први руски „невидљиви“ брод

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаОбука војне јединице малог ракетног брода „Ураган“ у Санкт Петербургу
Обука војне јединице малог ракетног брода „Ураган“ у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Најновија корвета пројекта 20386 „Меркур“ биће први руски брод у потпуности изграђен према концепту „стелт“ технологије, саопштила су два неименована извора, а преносе руски медији.
„Корвета 'Меркур' ће бити први брод морнарице који ће добити радио-апсорбујући премаз дуж целе спољне површинске конструкције. Према прелиминарним проценама, брод од стотину метара одбијаће радио-сигнал попут малог чамца“, рекао је један од извора.
Поред премаза у оквиру „стелт“ концепта, надградња корвете имаће и посебан облик. На тим бродовима ће максимално бити смањен број избочених делова и прореза, а биће коришћени и разни композитни материјали и посебне боје.
Други извор је потврдио те информације, додајући да је планирано да се изведу специјална тестирања ефикасности „стелт“ технологије руског „Меркура“.
Према подацима саговорника агенције, труп корвете је у потпуности завршен, а надградње се тренутно праве.
Корвета пројекта 20386 „Меркур“ је брод нове генерације заснован на пројекту 20385, у коме ће бити примењен модуларни принцип наоружања са могућношћу стационирања беспилотних летелица. Поринут је 28. октобра 2016. године под називом „Дрски“, а планирано је да буде предат флоти 2022. године.
Брод ће бити у стању да погађа непријатељске бродове крстарећим ракетама, да тражи и уништава подморнице, као и да пружа противваздухопловну одбрану и артиљеријску подршку током десанта.
Иначе, раније су на руским бродовима коришћени одређени елементи „стелт“ технологија, али концепт ниско уочљивог брода још увек није спроведен у потпуности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала