УВ лампе оштећују ДНК: Лекари упозоравају на штетност зрачења за које се сматрало да није опасно

CC0 / Pixabay / Соларијум
Соларијум - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Пратите нас
Медицинска студија рађена 2009. године показала је да је код појединих жена које су често ишле у соларијум дијагностикован тумор коже на рукама. 12 година касније, знамо и да зраци УВ лампе могу да оштете ДНК, доведу до превременог старења и повећавају ризик од рака, каже директор Градског завода за кожне и венеричне болести Александар Адамовић.
„Нокти су део коже и треба их неговати. Данас се користе гел лакови и стружу се плоче нокта, али једном када оштетите живи део нокта, он расте другачије, а појављују се и гљивице на ноктима“, истакао је Адамовић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.
Он наводи да су УВ зраци количина енергије која долази на нашу кожу. Неадекватна количина енергије може довести до оштећења ДНК, тада то није нормална ћелија, већ малигна ћелија, па може настати неки од малигних тумора.
Таква зрачења нису адекватна оним зрачењима која природно долазе са сунца. Свако вештачко зрачење даје много већу количину енергије него што ће дати сунце када се сунчамо на плажи.
„Свака хемија нарушава природну средину нокта, ацетон га приближава инфекцијама“, рекао је доктор Александар Адамовић.
„У ЕУ, млађи од 18 година не могу да уђу у соларијум, па је такво правило уведено и код нас. Када су соларијуми смишљени као справе, то је било зато да бисмо се контролисано излагали УВ зрачењу. У соларијуму се користе А зраци, за које се сматрало да не могу да направе малигну алтерацију и трансформисати ДНК у малигнитет. Међутим, показало се да ти зраци продиру много дуже у кожу. Корисници соларијума брже старе, а количина енергије која се упије у соларијуму иста је као да сте 10 дана провели на јаком сунцу. Соларијуми су канцерогене справе“, напомиње доктор.
Када се излажемо УВ зрацима у нашој кожи ће се стварати де витамин и довољно је само 10 минута дневно да проведемо на сунцу. Соларијум ће толико оштетити кожу да је добијена количина де витамина занемарљива.
Прочитајте још:
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала