Амерички напад на Кину: Бумеранг који ће погодити — Немачку

Пратите насTelegramOdyssey
Изгласавање пакета закона чији је циљ јачање способности Сједињених Америчких Држава да се супротставе кинеској технологији је очекиван потез, али најновији напад на Кину изведен је бумерангом који ће најжешће погодити Немачку, сматра аналитичар Бранко Павловић.
Амерички сенат изгласао је закон којим се предвиђају „амбициозна улагања у науку и технологију“, који је оцењен „историјском одлуком“ у смислу супротстављања економској претњи Кине и њеног „ауторитарног модела“.
Законом се, поред 190 милијарди долара за јачање америчке технологије, предвиђа засебно одобравање 54 милијарде долара трошкова за повећање производње и истраживања у области полупроводника и телекомуникационе опреме, укључујући и две милијарде долара за производњу чипова које користе произвођачи аутомобила.
Предлог закона садржи низ других одредаба које су везане за Кину, а међу којима је и забрана преузимања апликације друштвене мреже „Тик ток“ на владиним уређајима и блокирање куповине дронова које производе и продају компаније иза којих, како се наводи, стоји кинеска влада.

Амерички удар на кинеску технологију — увертира за напад на Русију

Према речима Павловића, САД врло добро и успешно спроводе своју политику. Међутим, то није добра политика. Он додаје да су САД у прва три-четири месеца од инсталирања Бајдена на место председника постигле да све земље групације Г7 плус Аустралију „ставе у линију своје спољне политике“.
Међутим, у овом тренутку због избора у Немачкој морају мало да застану са нападима на Руску Федерацију, да се не би покварио одличан рејтинг Зелене странке која је њихов главни фаворит, чак већи од ЦДУ и зато је ово период кад ће се значајно повећавати притисци на Кину.
„Стратешки, повећаваће се притисци и на Русију и на Кину, само је питање кад. Вероватно од октобра ове године повећаће се притисци и на Русију. У том смислу, такмичење како га виде Американци, пошто нису спремни за стварну конкуренцију, заснива се на томе да некаквим политичким мерама спречавају или отежавају развој конкурената. И то ће се просто одразити на ЕУ, а то они не разумеју, али у овом тренутку основна тема је, а биће и убудуће — Кина“, каже Павловић за Спутњик.
Зато је изгласавање антикинеских закона у америчком Сенату очекивано и само један у низу потеза које ћемо гледати, наредних, најмање две године, истиче наш саговорник.

Амерички бумеранг који погађа Европску унију

Континуитет антикинеске политике Бајденове администрације са Трамповом, наш саговорник објашњава чињеницом да претходни председник САД није успео да се ратосиља „дубоке државе“ и истиче да ће спољна политика нове администрације бити много гора.
Главни узрок антикинеске политике САД је трговинска размена између Кине и Асоцијације нација Југоисточне Азије (АСЕАН), која је у овом тренутку изнад 680 милијарди долара, што је на готово на истом нивоу као између ЕУ и САД, сматра Павловић.
​Ми живимо под утицајем Запада и огроман део света и огромне привреде које међусобно сарађују уопште не видимо и мислимо да ако ЕУ и САД нешто ураде на штету другога, да је то готово и да тај нема никаквог избора, додаје он и подсећа да је размена од осам милијарди долара, колика је била кад је АСЕАН основан и кад је успостављена сарадња са Кином, отишла на 680 милијарди.
„Америка је вероватно мислила да ће да порасте у првој деценији на 14, у другој 28, у трећој на 60 милијарди долара, али промашили су 11 пута. И пошто су у многим стварима промашили 11 пута, сад покушавају неком бруталном силом да врате точак историје и неке привредне токове уназад, али то је потпуно немогуће. Кина је потпуно спремна, та тржишта су тек обећавајућа у наредном периоду тако да ће те њихове мере, заправо, као бумеранг погодити ЕУ, много више него циљану Кину“, каже Павловић.

Највећи губитник — Немачка

Он сматра да ће главна губитничка страна у рату између Кине и САД бити Немачка и истиче да није реч о рату Кине и Америке, већ рату Америке против свих. Пошто су Кина и Русија најмоћније земље које иду у правцу једног другог света, света мултилатерализма и међусобног уважавања, због тога су прве земље на удару САД.
„Међутим, ефекти по Русију и Кину уопште неће бити значајни. Наравно, то ће имати контраефекте и по саму америчку привреду, али кључни субјект који ће драматично изгубити у тој америчкој спољној политици је, пре свега, Немачка као главна извозно оријентисана привреда еврозоне. Ту ће бити главни ломови и не треба очекивати ништа добро. Све ово што данас видимо, то ће се само заоштравати по разним основама у годинама које су пред нама“, оцењује Павловић.

Америчко-кинески економски рат — отрежњење за Србију

Америчко-кинески трговински рат, према речима Павловића, за Србију би требало да буде отрежњење, што у ствари значе такозване евроинтеграције и колико оне задиру у наше и економске и националне интересе.
У свету заоштравања односа између највећих светских економија, наша позиција отворености и сарадње и са Русијом и са Кином биће добра и отвараће нам још веће могућности развоја и само би требало бити паметан и не отварати питање шта ћемо ми уопште на путу ЕУ, кад говоримо са становишта државе, додаје он.
„Кад говоримо са становишта интелектуалне расправе, наравно да то треба оспоравати као добар привредни пут, јер то није добар пут за Србију, али као држава — ништа, спуштамо то на неки нижи ниво, а суштински, развијамо односе у правцу оног дела света који ће бити, а и сада је, економски најјачи, као Кина. Читав тај свет који није Г7, у ствари, преузима контролу у економским односима у наредних 15 година“, закључио је Павловић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала