Енергија будућности у срцу најсувље пустиње на свету /фото, видео/

© AFP 2023 / -CERRO DOMINADORГрандиозни пројект, Чиле
Грандиозни пројект, Чиле - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
У Чилеу је отворена прва соларна термоелектрана у Латинској Америци, грандиозни пројекат у пустињи Атакама, који ће тој земљи олакшати пут да постигне циљ - неутралност угљеника до 2050. године.
Фасцинантни пројекат у најсувљој пустињи на свету вредан 1,4 милијарде америчких долара, најављен још 2013. године, користиће технологију која омогућава складиштење сунчеве топлоте за производњу електричне енергије сатима, па чак и ноћу, за разлику од традиционалних фотонапонских соларних електрана или ветроелектрана који струју производе само док сунце сија или дува ветар.
Чилеански председник Себастијан Пињера изјавио је у говору испред огромног погона да је овај пројекат невероватан допринос развоју њихове земље и квалитету живота људи, преноси Јутарњи лист.
​"Богат сунцем и ветром, Чиле има обавезу да искористи обновљиву предност за укидањем угља из електроенергетског сектора до 2040. године и постићи неутралност угљеника. Некада смо били сиромашни енергијом, имали смо нешто мало нафте, угља и гаса, али смо неизмерно богати када је у питању енергија будућности. Имамо пустиње са највећим сунчевим зрачењем на свету", изјавио је поносно Пињера.
Циљ пројекта је премошћивање јаза након уклањања електрана на угаљ и помагање снабдевања чилеанске мреже електричном енергијом када ветар и сунце то не могу.
Извршни директор Фернандо Гонзалес изјавио је за Ројтерс како ће компанија испунити циљеве.
Производиће укупно 210 мW чисте енергије, што је довољно за снабдевање 380.000 домаћинстава у Чилеу, процењује се.
Уз торањ, електрана ће имати могућност складиштења топлотне енергије помоћу растворљивих соли укупног капацитета 17,5 сати.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала