Још 76 предузећа чека приватизацију: Шта је реално и шта ће бити у понуди у јуну

CC0 / Pixabay / Фабрика - илустрација
Фабрика - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Средином овог месеца, после дуже паузе, биће оглашена приватизација 14 предузећа за која постоји интересовање инвеститора, кажу у Министарству привреде. Када је о последњим већим продајама реч, надзор је показао да су "Галеника", Лука Нови Сад и ПКБ успешно приватизовани. На списку "неудомљених" и даље је 76 предузећа.
"Али је реално да продамо негде између 20 и 30 предузећа, то пре свега зависи од решавања неких имовинско-правних и финансијских проблема тих предузећа", каже за РТС Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.
Када је пре две године продата Лука Нови Сад, уговорна обавеза купца била је улагање 15 милиона евра, они су најавили 35. У међувремену на дунавској обали је нови путнички терминал, лучки кран, потискивач брода.
"Прошла година прошла је за ‘ДП Ворлд‘ као рекордна година што се тиче претовара, ми смо претоварили 1,6 милиона тона, што је више него икада од када Лука Нови Сад постоји", напомиње Маја Антоловић, извршна директорка "ДП Ворлд" Нови САД.
"Галеника" је већ изашла из трогодишњег надзора Министарства привреде.
"На тржиштима у регији повећана је продаја за једну трећину, док је на тржиштима Европе, Блиског истока и Африке извоз дуплиран. Производња је у овом периоду повећана за 44 процента", истиче Јелена Паројчић, извршна директорка ХР, "Галеника".
Зоран Пантелић, председник УГС "Независност", "Галеника" каже да су пре неколико дана потписали нови колективни уговор који на квалитетан начин уређује права и обавезе запослених и послодавца, и синдикатима остаје да у неком наредном периоду раде на повећању зарада.
Купац ПКБ-а се обавезао на улагање од 30 милиона евра. У Министарству кажу да су две трећине већ уложене.
"Али ће инвестирање ‘Ал дахре‘, већ сада је утисак, превазићи оно што је уговорна обавеза. Параралелно са овим инветицијама, што су уговорне обавезе, раде и фабрику луцерке, мимо овог уговора, чија је вредност 30 милиона евра, обновили су систем мелиорација и дренаже, зановили матична стада са преко 600 нових грла", додаје Стевановић.
Корона је потпуно зауставила приватизацију, у међувремену је продато само неколико фирми у стечају.
Међу 14 предузећа за која се ускоро оглашава приватизација су "Ласта", "Петрохемија", "Север-транс", "Рудник Ковин", "ПИМ Иван Милутиновић" и "Југословенско речно бродарство".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала