Мило Ђукановић о политици званичног Београда: Подсећа на деведесете

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић поновио је ранију изјаву да данашња политика Београда највише подсећа на деведесете. "Користи се иста реторика, само што су место и актери други", навео је он. 
Заставе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Званична Црна Гора осудила реторику Србије
"Промена се десила у неповољном тренутку за државу, имајући у виду ситуацију у региону и на глобалном плану. Међутим, верујем да ће и ово искуство проевропске снаге правилно разумети и ценити и да ћемо кроз актуелну праксу са новом већином знати више да ценимо своју државу и оно што смо створили током три деценије. На крају, избили смо из руку и међународним партнерима аргумент да у Црној Гори никада није било смењивости власти демократским путем", рекао је Ђукановић.
Говорећи о преламању интереса великих сила у региону, црногорски председник је истакао да „морамо избећи историјску замку у којој у поткусуривању интереса великих, најчешће страдају мали, што су наша горка историјска искуства".
"Верујем да је у најбољем интересу и Русије и Европске уније, Русије и Запада да нађу најмањи заједнички именитељ који ће отворити перспективу развоја најбољих односа за све, у интересу човечанства. Тада ће и нама на Балкану бити много лакше“, навео је он. 
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Министарство спољних послова Србије одговорило на оптужбе из Црне Горе
Ђукановић је навео да никад није био посебно очаран односом Европске уније према региону.
"Ја само реално, вођен вишедеценијским политичким искуством, сагледавам ситуацију. И понављам, без обзира што ни у животу, а камоли у политици, није добро да немате алтернативу, да европска интеграција за Западни Балкан нема алтернативу. А рекао бих да исто важи и за ЕУ", казао је председник Црне Горе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала