Окончан дизел скандал у Немачкој, резултат - скоро 300 милиона евра

CC0 / Pixabay / Фолксваген
Фолксваген - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Немачки произвођач аутомобила „Фолксваген“ је са својим бившим челницима, укључујући бившег извршног директора Мартина Винтеркорна, постигла нагодбу од 288 милиона евра у вези са скандалом "дизелгејт".
На име нагодбе, из „Фолксвагеновог“ програма осигурања од одговорности директора и званичника биће исплаћено око 270 милиона евра, а у то је укључено и поравнање са бившим директором Аудија Рупертом Штадлером, преноси агенција Ројтерс.
Нагодба још треба да буде одобрена на годишњој генералној скупштини компаније 22. јула.
„Фолксваген“ је крајем марта саопштио да ће тражити одштету од Винтеркорна и Штадлера због кршења дужности вођења бриге према закону о акцијама корпорације.
„Фолксваген“ је закључио да је Винтеркорн прекршио своју дужност, јер није у потпуности и довољно брзо разјаснио околности у вези са употребом незаконитог софтвера у неким дизел моторима продатим на тржишту Северне Америке између 2009. и 2015. године, пренео је Б92.
Као део договора, Винтеркорн и Штадлер платиће 11,2 милиона евра, односно 4,1 милион евра.
Бивши члан Управног одбора "Аудија" Штефан Книрш је пристао да плати милион евра, а бивши члан Управног одбора Поршеа Волфганг Хац 1,5 милиона евра, саопштио је „Фолксваген“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала