Откривени пчелари из Србије чији мед садржи остатке антибиотика

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда
У Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
У узорцима меда два пчелара чији је производ био спреман за извоз у Италију пронађени су остаци антибиотика – чак 14 пута већи од границе прописане домаћим правилником, саопштено је из Савеза пчеларских организација Србије (СПОС).
"Погон „Наш мед” искључио је ова два пчелара из планираног контингента за извоз, а нови збирни узорак биће послат на још једну анализу у Флорамо у Италији. Уколико резултати буду добри, мед ће бити откупљен од пчелара, хомогенизован и испоручен крајњем купцу", наводе из СПОС-а. 
Мед - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Највећа акција откривања лажног меда у Србији: Први резултати шокантни – пуни рафови фалсификата
Представници овог удружења су прошле недеље саопштили да су у последњој, од укупно шест пошиљака за извоз у Италију, у узорцима меда пронађени забрањени сулфонамиди због чега су покренуте ванредне контроле.
Како кажу из СПОС-а, примена антибиотика у пчеларству је апсолутно забрањена и годинама раде на успостављању система квалитета домаћег меда.
Пре десетак година у 30 одсто узорака овог производа који је из Србије стизао до лабораторије у Бремену садржало је остатке макар једног антибиотика, а данас је другачије. То показује и овај пример да су од 125 тона који је у последњих шест месеци извезен у Италију (само у једном шлеперу је мед 40 произвођача) спорни били само узорци два произвођача из Свилајнца и Горњег Милановца.
"У једном су пронађени остаци сулфаметазина, а код другог пчелара остаци сулфаметоксазола и у оба случаја реч је о количинама које вишеструко премашују границу од 0,1 микрограма по килограму. Нека овај пример послужи и осталим пчеларима који потпуно бесмислено користе антибиотике у пчеларству по препорукама из застарелих књига. Лабораторијске анализе су све прецизније из године у годину и откривају на хиљаде пута мање количине него што је био случај пре само неколико година, те нема шансе да се присуство антибиотика не открије", поручују из СПОС-а.
Узорци су контролисани у Институту за хигијену и технологију меда у Београду, који има најбољу лабораторију у Србији за испитивање присуства сулфонамида. Институт је, наводе у СПОС-у, непобитно утврдио који пчелари имају ова два сулфонамида у свом меду и у складу са уговором на њиховом званичном сајту су објавили резултате и имена произвођача.
"Сматрамо да је време да се не само у пчеларству, него и у индустрији хране генерално отворено говори о томе ко не поштује прописе. Пчелари који су користили антибиотике, а онда су такав мед понудили погону учинили су то свесно наносећи штету коју ће сада морати да надокнаде. Постоји могућност и да је антибиотик дошао у кошницу „са стране” мада је у овом случају реч о високим концентрацијама, па је то мало вероватно. Наша дужност није да утврђујемо порекло антибиотика, већ само да мед који их садржи уклонимо из контингента који пласирамо на тржиште, а пошто смо по Закону о безбедности хране дужни да о утврђеном налазу обавестимо надлежне државне органе (Управу за ветерину Министарства пољопривреде), на њима је даљи поступак", објашњавају из овог савеза. 
Лечење пчелињим производима је руско Министарство здравља званично признало као грану медицине још 1959. године.   - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
У америчком меду откривен радиоактивни изотоп настао пре 60 година
У лечењу пчела није дозвољена употреба антибиотика. Ипак пчеларство и производња меда, према мишљењу стручњака, суочавају се са бројним изазовима, па тако и са све чешћим коришћењем антибиотика како би се спречиле инфекције пчела узроковане патогеним микроорганизмима. Остаци ових лекова могу се наћи у меду и 315 дана после његовог изврцавања, а у прерађеном полену присуство се детектује за шест година, пише "Политика".
Како су за овај лист раније говори стручњаци из ове области, употребом ових лекова пчелари себи чине зло, јер се ни за једно обољење пчела данас не препоручује њихово коришћење. Познато је да антибиотици такође могу да доспеју у мед и услед прскања воћа и то се дешава и у другим земљама и поред сталних едукација пчелара и честих контрола. Стручњаци сматрају да ће се то и даље догађати све док постоји могућност да пчелари сами могу да дођу до антибиотика и да га употребе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала