Отпад букти, ватра се шири: Застрашујући снимак из Ковина /видео/

© Фото : RTS Sajt - Zvanični kanal/Youtube/screeanshotГори депонија у Ковину
Гори депонија у Ковину - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Ноћас око три сата после поноћи депонија у Ковину поново се запалила, а снимци пожара узнемирили су грађане.
Након обећања да ће проблем бити решен, овог пута ситуација још гора, пише РТС.
Током ноћи на депонији је поново избио пожар, а на снимку који је достављен редакцији РТС-а види се како отпад букти а ватра се шири.
Грађани који живе на само двадесетак метара од депоније уплашени и забринути због могућих последица.
Делом града који се налази у близини депоније током преподнева се шири облак дима, а мештани се жале и на смрад.
Подсетимо, почетком марта када је избио пожар, надлежне комуналне службе почеле су да ђубре одвозе на регионалну депонију у Панчеву, како је и предвиђено планом о управљању отпадом из 2018. године.
Како кажу грађани који живе у близини депоније, отпад једно време јесте био одвожен у Панчево, али је после неколико недеља поново почео да се одлаже на градску депонију.
Пожар који је ноћас избио на депонији у Ковину последица је људског фактора, због чега је општина Ковин поднела кривичну пријаву против непознате особе, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
Она је додала да је на захтев Министарства недавно урађен комплетан и детаљан снимак депоније, на основу којег је утврђено да нема запаљивих гасова који би могли да доведу до пожара.
Вујовић је додала да је Министарство обезбедило видео-надзор за праћење стања на депонији, као и средства за њено затварање и рекултивацију која ће моћи да буду искоришћена када се пронађе адекватно решење за одлагање отпада из општине Ковин.
„На наше инсистирање, у марту ове године, депонија је затворена, а отпад је привремено преусмерен на регионалну депонију у Панчеву. Након што је утврђено да гасови нису узрок пожара на депонији у Ковину, локална самоуправа је одлучила да отпад поново одлаже на својој територији до изградње трансфер станице, која је решење за отпад из општине Ковин, али и предуслов за санацију ове несанитарне депоније“, рекла је Вујовић.
Министарка је наложила локалној самоуправи да појача инспекцијски надзор на депонији, док се не стекну услови да се она трајно затвори и санира, на чему се интензивно ради, саопштило је Министарство.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала