Последње зелено светло за ковид пасош: Примена од 1. јула

© Depositphotos / Toa55Тзв. ковид пасош – илустрација
Тзв. ковид пасош – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европски парламент подржао је увођење дигиталних ковид сертификата како за грађане ЕУ тако и за државаљање трећих земаља.
У Европској комисји за Танујуг кажу да је Србија већ затражила прихватање српских дигиталних сертификата у заједнички европски систем.
Усвојени пакет мера предвиђа да ће све државе чланице ЕУ прихватати потврде о вакцинацији, негативном резултату теста или опоравку од ковид инфекције, што треба да олакша слободно кретање унутар ЕУ, доведе до постепеног укидања ограничења на координисан начин и допринесе економском опоравку.
Дигитални зелени сертификати би требао да почну са применом 1. јула 2021. године и да важе 12 месеци.
Европски парламент подржао је предлог да се сертификати издају бесплатно од стране националних власти земља чланица и да буду доступни у дигиталном и папироном облику који ће имати Ку-Ар код.
Посланици у Европском парламенту инсистирају да државе ЕУ неће моћи да наметну додатна ограничења путовања носиоцима сертификата – попут карантина, самоизолације или тестирања – „уколико нису неопходни и пропорционални ради заштите јавног здравља“.
Све земље ЕУ морају прихватити потврде о вакцинацији издате у другим државама чланицама за вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).
На државама чланицама је да одлуче да ли ће прихватити и сертификате за вакцине одобрене у складу са националним процедурама одобрења или за вакцине које је Светска здравствена организација (СЗО) навела за хитну употребу.
У ЕП напомињу да сертификати треба да олакшају кретање унутра ЕУ, али да неће бити и предуслов за слободно кретање и да се неће сматрати путном исправом.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала