Путин: Како Русија да реагује ако Украјина уђе у НАТО?

© Sputnik / Сергей Ильин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да би неко требало да размисли о томе како би Русија требало да реагује на ширење НАТО-а према руским границама, о томе шта се може сматрати „црвеном линијом“, као и какве би биле последице придруживања Украјине НАТО-у.
„Замислимо да Украјина постане чланица НАТО-а. Време лета ракета од Харкова рецимо, или, не знам, Дњепропетровска до централног дела Русије, до Москве смањиће се на седам до 10 минута. Да ли је то за нас црвена линија или не?“, упитао је Путин.
Истовремено је навео други пример – размештање руских ракета на Куби, када је време лета ракета до Вашингтона 15 минута, а да би ракете долетеле за седам до 10 минута требало би их поставити код северне границе Мексика или јужне границе Канаде.
„Да ли је то црвена линија за САД или не?“, прецизирао је руски лидер.
Како каже, неко би требало да размисли о томе.
„Да размисли о томе како би требало да реагујемо на то што се предлаже и о чему се разговара (приступање Украјине НАТО-у)“, оценио је Путин.
Русија не зна како тече разговор Кијева и Вашингтона о могућности приступања Украјине НАТО-у, рекао је Путин, истакавши да не дели мишљење са онима који се подсмевају идеји придруживања Кијева тој организацији.
„Што се тиче предлога повезаног са ступањем или планом о ступању Украјине у НАТО – да , знам, видим коментаре наших аналитичара, видим реакцију наших медија, наших политичара. Сви се помало подсмевају председнику Украјине Владимиру Зеленском, говоре да је то све говоркање, ништа ту неће бити, и тако даље. Ја имам другачије мишљење. Већ сам говорио како је дошло до ширења НАТО-а, и већ сам рекао да нас нико није питао“, истакао је руски председник.
Истовремено је подсетио да је Запад једноставно игнорисао све забринутости Москве.
„Мислим да је то једна од верзија. Ми не знамо како је заправо текао разговор.Сада амерички партнери говоре да нису ништа обећали ни Украјини, ни украјинском руководству, укључујући и председника Владимира Зеленског. Одакле ми то знамо? Може се замислити да се разговара о плану ступања Украјине у НАТО, у сваком случају нико не говори 'не'“, прецизирао је руски председник.
Путин истиче да је пре, током разговора о тој теми са бившим америчким руководиоцима, више пута слушао да је НАТО отворена организација.
Такође је додао да постоје формална ограничења, али да нема никаквих гаранција да Украјине неће ступити у НАТО. 

Ширење НАТО-а – важно питање за безбедност Руса

Како је рекао, НАТО ставља своје геополитичке интересе изнад интереса других земаља, упркос односима с њима.
Такође је додао да је проблем ширења НАТО-а осетљиво питање са становишта безбедности Руса, истакавши да су односи са Алијансом пре тога били у потпуности прихватљиви.
„Што се тиче ширења НАТО-а, приближавање инфраструктуре НАТО-а руским границама изузетно је важна ствар за безбедност Руса и Русије, становника наше земље“, рекао је руски лидер.
Такође је подсетио на такозвана два таласа ширења НАТО-а на исток.
„То се догађало када није било Крима, није било никаквих догађаја након државног преврата у Украјини, Односи између Русије и колективног Запада, САД, били су равноправни, сасвим прихватљиви, ако не и партнерски у буквалном, позитивном смислу те речи. Ипак, све наше такозване забринутости просто су биле игнорисане“, истакао је Путин.
Према његовим речима, прелиминарни усмени споразуми, „пали су у заборав“.
„Не желим да користим тешке речи, али просто их је било брига за наше интересе и све“, оценио је руски лидер.

Украјинци који неће у НАТО – паметни

Анкете показују да је најмање 50 одсто становника Украјине против придруживања земље НАТО-у – то су паметни људи, изјавио је Путин.
„Говорим без икакве ироније, не зато што су други глупи, него зато што они који то не желе схватају да не желе да се нађу на линији ватре, не желе да буду монета за поткусуривање и топовско месо“, оценио је руски лидер.
Државе чланице НАТО-а су на самиту у Букурешту 2008. године потврдиле да Грузија и Украјина имају право на чланство у Алијансу и притом су то питање одложиле на неодређено време.
У последњих неколико месеци украјински председник Владимир Зеленски је још једном покренуо питање чланства државе у НАТО-у. Према његовим речима то је једини пут окончања сукоба у Донбасу. Кремљ је на ово одговорио да би такви кораци само погоршали унутрашње проблеме Украјине, а за становнике самопроглашених република придруживање Алијанси је апсолутно неприхватљива перспектива.
Зашто Путин верује да ће се Сједињене Америчке Државе распасти као Совјетски Савез погледајте у ауторској емисији Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала