Русија: Спремни смо да радимо са Америком на новој безбедносној једначини

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМИП Русија
МИП Русија - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Русија је спремна да ради са Сједињеним Америчким Државама на новој „безбедносној једначини“, али више неће бити могуће радити у координатном систему у коме су земље радиле дуги низ година, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Требало би да схватимо да је проток времена у данашњој фази развоја међународних односа много већи од свега онога на шта смо навикли. Нећемо моћи даље да радимо у том координатном систему у коме смо радили дуги низ година“, рекао је Рјабков.
Према његовим речима, „чини се као да је јуче продужен споразум СТАРТ 3, а већ су на помолу избори за Конгрес у САД, и одбројавање до петогодишњег продужења Споразума о ограничавању стратешког офанзивног наоружања иде веома брзо“.
„Потребно је, не губећи време, са максималном енергијом, фокусирано радити на томе како бисмо добили неку нову, савремену конфигурацију у сфери контроле наоружања, пронаћи одговор не само на питање да ли постоји шанса за смањење напетости, него и на то од чега би требало да се састоји нова безбедносна једначина у нашим односима? Ми у Русији смо спремни за тај посао“, истиче руски дипломата.
Како је истакао, Русија позива администрацију америчког председника Џоа Бајдена да одговорно приступи питању нормализације односа са Москвом.
„Немам одговор на питање да ли ће након овог контакта лидера (САД и Русије) бити могуће да се обезбеди стабилан тренд решавања проблема, нормализације наших односа, али руска страна тежи ка томе. У томе је суштина тих задатака које покушавамо да решимо у овом сегменту, и позивамо Бајденову администрацију да се подједнако одговорно, енергично као и ми укључи у решавање тих задатака“, поручио је Рјабков.
Према његовим речима, руска страна се нада да ће предстојећи састанак председника Русије и САД у Женеви 16. јуна донети одговоре на многа питања.
Споразум о стратешком наоружању, који је потписан 2010. године, а ступио на снагу 2011. године, једини је споразум о ограничењу наоружања између Москве и Вашингтона који је на снази. Почетком фебруара Русија и САД продужиле су споразум без измена и допуна за пет година – до 5. фебруара 2026.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала