Бајден и Џонсон потписали нову Атлантску повељу

© AP Photo / Toby MelvilleЏо Бајден и Борис Џонсон
Џо Бајден и Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Премијер Британије Борис Џонсон и председник САД Џозеф Бајден потписали су нову Атлантску повељу којом су се обавезали да ће бранити „трајне вредности својих земаља од старих и нових изазова“, у далекосежном документу потврђеном пред самит Г7 у Енглеској.
Бајден и Џонсон, који су данас разговарали више од сат времена, потписали су нови документ који се надовезује на обавезе и тежње зацртане пре 80 година од стране њихових претходника Френклина Д. Рузвелта и Винстона Черчила у Атлантској повељи, преноси АП.
Џонсон дочекао Бајдена у одмаралишту Карбис беј
„Наша нова Атлантска повеља потврђује трајну посвећеност одржавању вредности и њиховој одбрани од страних изазова“, наводи се у заједничком саопштењу Бајдена и Џонсона, преноси Танјуг.
Атлантска повеља, документ који је потписан 1941. године, био је смерница за формирање Уједињених нација и НАТО, а ова повеља се односи на „нове изазове кроз изражену тежњу да ће промовисати слободну трговину, људска права и међународни поредак заснован на правилима, и супротставити се онима који желе да поткопају савезе и институције две земље“, саопштено је после састанка.
Нова повеља односи се и на технологију, путовања и многе трговинске везе између САД и Велике Британије, а бави се новим изазовима, попут климатских промена, сајбер напада и мешања у изборни процес.
Ово је први састанак Џонсона и Бајдена, а како је раније објављено, двојица лидера најавили су за данашње разговоре у Лондону и заједничку визију за „одрживи глобални опоравак“ од пандемије вируса корона.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала