Косовска полиција упала на посед Српске православне цркве после литургије у Приштини

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данашњи упад Косовске полиције на црквени посед храма Христа Спаса у Приштини након литургије као бруталну је демонстрацију силе и верске нетрпељивости која долази из Приштине.
„Након што се у Храму сакупила неколицина верника да обележи Славу уз поруке мира и толеранције владике Теодосија, уследила је срамна реакција Приштине, као недвосмислена порука Србима, верницима Српске православне цркве. Присуство полиције испред цркве очигледна је претња верницима шта ће им се догодити уколико поново дођу у ову светињу у граду, из кога је након 1999. године протерано 40.000 Срба са њихових огњишта“, каже Петковић, а наводи се у саопштењу које је медијима доставила Канцеларија за КИМ.
Опустели град и храм у њему најболнији су подсетник и сведочанство на страдање и егзодус српског народа са простора Косова и Метохије, навео је Петковић те додао да зато албанским политичарима и сметају верници који су се данас у тој светињи сабрали.
„Да ли овако Аљбин Курти и политичари из Приштине замишљају заштиту верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији – тако што ће слати наоружану полицију да прети верницима? Хоће ли о овој употреби застрашивања и силе у близини цркве известити Унеско и организацију Европа Ностра“, пита Петковић и поручује да шта год јавно причали,јасна је намера многих да са простора Косова и Метохије „да затру сваки траг и спомен српског постојања на КиМ“.
Због тога је, закључује, и уследила данашња нервозна реакција на оживели храм, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала