„Стрпите се!“ Нови шамар Западном Балкану из ЕУ

© AP Photo / Darko VojinovicГужва на граничном прелазу Батровци
Гужва на граничном прелазу Батровци - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Европској комисији поздрављају напредак који земље Западног Балкана остварују по питању епидемиолошке ситуације и вакцинације, али поручују да треба бити стрпљив до коначног стављања региона на листу „безбедних“ земља за чије грађане неће важити рестрикције за улазак у ЕУ.
„Не желимо да стварамо ситуацију у којој ће се грађани Западног Балкана третирати лошије него што то омогућава здравствена ситуација у региону. Али ЕУ не жели да угрози ни на један начин напредак који је направљен у борби против пандемије, а све то како бисмо што пред дошли у ситуацију да се решимо свих рестрикција и дозволимо свима могућност путовања”, каже портпарол Комисије Аделбер Јанц, преноси Танјуг.
На констатацију медија да су грађани Западног Балкана више од годину дана изоловани, а да последњи епидемиолошки подаци говоре да земље региона испуњавају основне критеријуме које је ЕК предложила као услов за стављање на листу „безбедних” земаља, у Комисији кажу да разумеју очекивања грађана Западног Балкана, али и да је на земљама чланицама да донесу одлуку о проширењу листе која се ревидира сваке две недеље.
„Савет ЕУ у обзир узима читав списак критеријума, не само укупан број случајева по глави становника, већ и трендове по питању нових случајева, броја тестирања, проценат позитивних при тестирању као и укупан одговор на ковид 19. У питању је више глобална, а не чисто нумеричка процена, која је у потпуности у рукама земаља чланица“, објашњава Јанц.
Он подсећа да је Комисија препоручила земљама-чланицама да дозволе путовања у ЕУ за све путнике који су примили вакцине које је одобрила ЕМА и да то већ сада омогућава путовања за велики број грађана са Западног Балкана.
„Не доводимо у питање нашу посвећеност Западном Балкану, поготово када је реч о слободном безвизном путовању. Само покушавамо да сузбијемо пандемију која и даље прети упркос напретку у здравству и вакцинацији“, закључује Јанц.
У Комисија додају да не би требало „у исти кош” стављати питање политике проширења ЕУ и борбу против пандемије, односно да би била велика грешка да се на основу политичких разлога, као што је подршка проширењу на Западни Балкан, занемарује успостављени механизам за борбу против пандемије у ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала