Изненађење у океану: Детектори нуклеарних бомби открили тајну скривану деценијама

CC0 / пиксабеј / Океан
Океан - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Научници су открили нову популацију пигмејских плавих китова у Индијском океану, који су деценијама успевали да остану скривени упркос својој величини. Истраживачи су открили непознате китове анализирајући акустичне податке прикупљене подводним акустичним детектором за откривање нуклеарних бомби, захваљујући којем су чули јединствену песму.
Нова популација пигмејских плавих китова (Balaenoptera musculus brevicauda) – мања подврста плавог кита која достиже максималну дужину од 24 метра –названа је популацијом Чагос, по групи острва у Индијском океану у близини којих је откривено њихово станиште.
„Још увек откривамо нестале популације највеће животиње која је икада живела. То је још један доказ тешкоће проучавања живота у океану“, рекла је за „Лајв сајенс“ Трејси Роџерс, морски еколог са Универзитета у Новом Јужном Велсу у Аустралији.

Детектори бомби

„Плаве китове је генерално тешко наћи. Индустријским китоловом доведени су до ивице изумирања и врло споро се опорављају.“, рекла је главна ауторка Емануела Лирој, постдокторанткиња на Универзитету у Новом Јужном Велсу.
Према Центру за биолошку разноликост, тренутно на јужној хемисфери живи око 5.000 до 10.000 плавих китова, а пре индустријског лова било их је око 350.000. Преостали су често усамљени на великим подручјима што их чини лакшом метом за ловце.
„Најбољи начин да их проучимо је пасивни акустички надзор, али то значи да морамо да имамо хидрофоне који снимају у различитим деловима океана“, рекла је Емануела Лирој.
У Индијском океану су постављени ограничени научни акустички низови, а тим истраживача користио је подводне детекторе нуклеарних бомби који припадају Организацији о уговору о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТО) – међународној групи која користи глобалну мрежу подводних акустичних релеја за откривање илегалних тестова нуклеарних бомби у океанима. Ово је истраживачима омогућило приступ дугорочном скупу података о буци широм Индијског океана.
„Подаци ЦТБТО-а су важна међународна имовина. Мислим да је у реду што је исти систем који свет чува од нуклеарних бомби доступан истраживачима и омогућава мноштву научника, укључујући и нас, да се баве науком о мору што не би било могуће без тако софистицираних хидроакустичких низова“, рекла је Роџерсова.

Песме плавих китова

Након анализе података, истраживачи су открили одређену песму плавог кита која се раније није чула.
„Песме плавих китова врло су једноставне у смислу да понављају исти образац, али свака подврста и популација плавог кита има другачији тип песме“, рекла је Лиројева.
Генерално, песме плавих китова су дуге, имају ниску фреквенцију – понекад испод оне коју људи могу да чују (испод 20 херца) – високог интензитета и понављају се у редовним интервалима. Али различите групе китова имају песме које се разликују у трајању, структури и броју различитих одељака.
© Фото : ПиксабејПлави кит
Плави кит - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Плави кит
Различите групе плавих китова имају песме које се разликују у трајању, структури и броју различитих одељака.
Песма Чагоса, који припадају новој пигмејској популацији, има три дела, од којих је први најсложенији, а следе два основна дела.
„Ова нова песма китова била је доминантан део звучне кулисе у Централном екваторијалном Индијском океану у последњих скоро 18 година“, рекла је Роџерсова.
Због распрострањености песме, истраживачи су уверени да песма припада потпуно новој популацији, а не само неколицини усамљених појединаца. Међутим, тачна величина нове популације остаје мистерија.
„Нажалост, немамо представу о величини популације плавог кита. Акустичне анкете нам још не могу дати ове информације“, рекала је Лиројева.

Још једна врста плавих китова

Визуелна идентификација је и даље потребна да би се дефинитивно потврдило постојање популације Чагос, али истраживачи су уверени да ће то бити само питање времена.
У децембру 2020. друга студија која користи акустичне анкете, чији су коаутори Трејси Роџерс и Емануела Лирој, открила је још једну нову популацију плавих китова у близини Омана.
„Ово нас води до пет популација плавих китова у Индијском океану“, рекла је Роџерсова и додала да ова открића не би била могућа без акустичних истраживања.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала