Извештај Савета Европе: У Хрватској и даље дискриминишу Србе, више злочина из мржње

© AP Photo / Darko VojinovicКампања Срба у Хрватској
Кампања Срба у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Најновији извештај Комитета за заштиту националних мањина Савета Европе оцењује да је Хрватска „генерално“ ускладила свој законодавни оквир са одредбама европске Конвенције за заштиту мањина, али да се дискриминација припадника одређених група наставља, посебно ромске и српске националне мањине, укључујући повратнике.
Констатује се и пораст злочина из мржње и „инцидената говора мржње у медијима и у политичком дискурсу“, као и „нагли пораст радикалног национализма“, што је имало „опште негативан утицај на уживање мањинских права, посебно у тешко погођеним постконфликтним областима“. У извештају се инсистира на већој службеној употребу језика и писма националних мањина у локалним самоуправама, као и на побољшању услове становања и живота, са посебним фокусом на ромску националну мањину и српске повратнике.
Из Савета Европе позивају Хрватску да промовише и спроводи мере за борбу против било ког облика дискриминације, укључујући и интерсекцијску дискриминацију, уз истовремено обраћање посебне пажње на ризичне групе као што су ромске и српске националне мањине и повратници.
Хрватске власти се позивају да побољшају ефикасност бесплатне правне помоћи како би се свим припадницима националних мањина обезбедио једнак приступ правди као и да осигурају истакнутије присуство националних мањина у јавним медијима повећањем квантитета и квалитета медијске продукције за припаднике националних мањина, као и повећањем финансијских и људских ресурса издвојених за јавне радио и ТВ програме развијене за, о и од националних мањина, преноси Б92.
Извештај поздравља тзв „процес помирења", који се догодио у лето 2020. године, када је хрватски потпредседник владе, који припада српској националној мањини, учествовао у комеморацији поводом „ослобођења хрватске територије“, а хрватска влада на челу са премијером изразила жалост за српским жртвама рата 1991-1995. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала