Шта би тек било да се Јокић не презива тако...

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић незадовољан одлуком судије током утакмице против Мајамија
Никола Јокић незадовољан одлуком судије током утакмице против Мајамија - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Никола Јокић, кошаркаш Денвер Нагетса, одиграо је феноменално у регуларном делу сезоне и заслужено је освојио МВП награду, међутим поједини амерички новинари, аналитичари и бивши кошаркаши не дају му довољно признања за партије које је имао.
Реџи Милер и Шекил О'Нил, прослављени НБА кошаркаши, већ су изјавили како је по њима најкориснији кошаркаш лиге Стеф Кари, сличног става су били и други амерички аналитичари, али, руку на срце, већина је на страни Николе Јокића, што се и видело у гласању.
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
После једног потеза Јокић је натерао Американце да му се поклоне /видео/
Формула за гласање за МВП је проста. 100 новинара има пет гласова и „први глас“ носи 10 поена, други седам, трећи пет, четврти три и пети један поен.
Од могућих 100 „првих гласова“, Јокић је добио 91, односно осам новинара сматрало је да треба да буде другопласиран, а један га је чак ставио на треће место?!?
На крају, српски играч сакупио је укупно 971 поен што је за скоро 400 више од другопласираног Џоела Ембида.
Јокић је сезону завршио са 26,4 поена, 10,9 скокова, 8,3 асистенција, уз сјајне проценте 57/39/87 и ПЕР 31,3 (рејтинг ефикасности кошаркаша). На све то одиграо је сваку утакмицу и осакаћени Денвер довео је до трећег места на Запад.
Новинар из Денвера који се представља под надимком „Свајпа кем“, рекао је да би Стеф Кари, Леброн Џејмс, Кавај Ленард или Кевин Дурент освојили једногласно МВП награду да су имали сезону попут српског кошаркаша.
„Само избришите 'Јокић' са дреса и замените са именом поменутих играча и дебата око МВП не би постојала“, написао је „Свајпа кем“.
Суштина је давно речена и написана, Јокић није домаћи играч (Американац), не игра на атрактивном тржишту (није у Лос Анђелесу, Њујорку...), стил игре му није атрактиван из угла да снажно куца и трчи брзо, али је одиграо најбољу сезону и то му нико не може одузети.
Леброн Џејмс и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
„Са Јокићем и у кафану, Леброн би био председник Америке да је као он“
О овом случају причао је и бивши центар Голден Стејт Вориорса Ендру Богут. Аустралијанац је пре неколико недеља изјавио да би Леброн Џејмс са статистиком српског играча био председник Америке.
„Чињеница да је странац ради против њега, потом то да је у Денверу мало тржиште, а и није толико секси за гледање. Међутим, да сам ја просечан навијач, волео бих да гледам Јокића јер је то момак са којим могу да се поистоветим. Изгледа као неко с ким бих ишао у паб на пиво, за разлику од Јаниса и Ембида, који су звери, али немају ни близу вештина као Никола. Мислим да не добија заслужену пажњу јер није суперстар ван терена“, навео је Богут.
Аустралијанац је истакао чињеницу која није толико примећена, да Јокић није пропустио ниједан меч.
„Водећи је у лиги по рејтингу ефикасности (ПЕР). Његова статистика је луда, а још луђе је што шутира 56% из игре, 40% за три поена и 85% са линије за слободна бацања. Да Леброн Џејмс има овакве бројеве, већ би био председник Америке“, истакао је Богут.
Јасно је да би Јокић одавно био прихваћен за МВП од свих Американаца, али проблем је то што се презива „Јокић“ и што није Американац, те то спречава да се помире са чињеницама.
Победа спорта над фармацијом у режији Николе Јокића /видео/
Јокића чека највећи уговор у историји кошарке – 241.000.000 долара!
„Не може да скочи, спор, лош дефанзивац...“: Мајица о којој прича свет /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала