Крим: Украјински нацрт закона о аутохтоним народима је провокација

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКрим, Русија
Крим, Русија - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Нацрт закона о аутохтоним народима, који је парламенту поднео украјински председник Владимир Зеленски, представља провокацију, јер је усмерен на раздвајање и сукобљавање људи различитих националности, сматра потпредседник кримског парламента Ефим Фикс.
„Немогуће је смислити тако безвредно и глупо решење које раздваја људе. Свака следећа одлука власти у Украјини је глупља од претходне“, рекао је Фикс за Спутњик.
Он је посебно напоменуо да су у нацрту закона о аутохтоним народима издвојени кримски Татари који већином живе на руском Криму.
„Ниједан украјински лидер, почевши од Кравчука, није обраћао пажњу на кримске Татаре и одједном су их се сетили. То је чиста провокација како би се људи сукобили и ништа више. У априлу 2014. године издат је указ председника о рехабилитацији народа. У уставу Крима су 2014. године права тог и других народа била заштићена“, додао је Фикс.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Путин о искључивању Руса из групе аутохтоних народа Украјине: Тако нешто су радили нацисти
Државна дума је на пленарној седници 8. јуна усвојила резолуцију којом се осуђује иницијатива Зеленског да се искључе руски и други народи из аутохтоних народа Украјине. Предложени нацрт закона сматра се увредом за историју и требало би да га европски посланици оцене на одговарајући начин.
Раније је председник Украјине поднео Врховној ради нацрт закона о аутохтоним народима Украјине који дефинише права аутохтоних народа у држави и специфичности њихове примене и означио га као хитан.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала