Нови квантни микроскоп – продире у ћелију, а не оштећује je

CC0 / / Футуристичка технологија
Футуристичка технологија - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Рад новог микроскопског уређаја заснован је на квантном спрезању, феномену који је Алберт Ајнштајн описао као „сабласне интеракције на даљину“.
Научници са Универзитета у Квинсленду (Аустралија) и немачки истраживачи успели су да створе квантни микроскоп који распознаје ћелијске структуре које су раније биле изван домета људске технологије. Детаљи рада су објављени у часопису „Нејчер“.
Рад уређаја заснован је на науци о квантном спрезању, које је Алберт Ајнштајн описао као „сабласну интеракцију на даљину“, јер се чинило да очигледна интеракција две честице на даљину није у складу са његовом теоријом релативитета.
Нови микроскоп разликује се од конвенционалних који користе ласере милијарду пута светлији од самог Сунца, због чега крхке биолошке структуре као што су људске ћелије опстају само кратко време под овим зрацима, преноси РТ.
Исто тако, стручњаци сматрају да се највеће достигнуће нове методе састоји у превазилажењу такозване „тврде баријере“ конвенционалног светлосног микроскопа који не може да приступи унутрашњости живих ћелија.

У којим областима се може применити?

Конструкција овог квантног микроскопа може да се примени на подручје биотехнологије, као и на широк спектар подручја, од навигације до медицинске дијагностике.
„Ово унапређење ће довести до свих врста нових технологија, од бољих навигационих система до бољих магнетних резонанци“, нагласио је Бовен.
У међувремену, Аустралија на овом пољу технологије поставља квантне сензоре као изворе који подстичу нови талас технолошких иновација у здравству, инжењерингу и транспорту.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала