Од Суботице до Лесковца: Удружени филмски фестивали Србије бране биоскопе

© Sputnik / Валентина БулатовићАсоцијација филмских фестивала Србије
Асоцијација филмских фестивала Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Меморандум о сарадњи Филмског центра Србије и представника седам филмских фестивала у Србији потписан је данас у Београду. Меморандум је први корак у оснивању Асоцијације филмских фестивала Србије, чији је циљ да се унапреди биоскопска мрежа у Србији, да се децентрализује кинематографска инфраструктура и да се промовишу домаћа филмска остварења.

Помоћ филмским фестивалима од Суботице до Лесковца

Меморандум су потписали представници Филмског центра Србије и Фестивала европског филма Палић, Фестивала филмског сценарија из Врњачке Бање, Фестивала глумачких остварења „Филмски сусрети“ из Ниша, Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, Фестивала ауторског филма из Београда, Шумадијског интернационалног филмског фестивала дебитантског филма из Крагујевца и фестивала „Слика у покрету“ из Новог Сада.
„Фестивали су у свакој земљи део кинематографске инфраструктуре и зато су нам као Филмском центру Србије значајни. Филмски центар Србије је и раније помагао овим фестивалима на разне начине, али смо ове године одлучили да одговоримо на њихову иницијативу и да оснујемо асоцијацију која ће им олакшати приступ разним домаћим и иностраним фондовима“, рекао је на конференцији за новинаре директор Филмског центра Србије Гордан Матић.
На питање новинара због чега Асоцијација у овом тренутку окупља само седам филмских фестивала, Матић је одговорио да је почетна идеја била да се у мрежу укључе фестивали који се претежно баве играном филмском формом и покривају разне сегменте филмског стваралаштва, од режије и глуме, преко филмске продукције и постпродукције, камере, до филмске критике.
Сцена из серије Пандемија - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Од артхауса до хорора – Руски филмови и серије који су освојили свет
Матић је додао да ће у наредном периоду у мрежу бити уврштени и фестивали документарног филма и друге манифестације које представљају седму уметност.
Продуцент Асоцијације Огњен Ракчевић је истакао да Филмски центар Србије жели да покаже да кинематографија није само производња филмова, већ да има и важне пратеће делатности, у којима филмски фестивали заузимају једно од најзначајнијих места.
„Ова асоцијација покрива фестивале од севера земље, односно од Суботице, до југа, односно Лесковца. У ово време короне фестивали представљају део пратеће филмске делатности који треба не само да публику поново заинтересују за филм, него и да је врате у биоскопе“, рекао је Ракчевић.

Одбрана биоскопа

Редитељ Дарко Бајић, уметнички директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије је нагласио да фестивали, заправо, бране биоскопе и да на прави начин негују и едукују гледаоце, као и филмске ствараоце.
„Ова мрежа нас подстиче да размишљамо о томе како да се развијамо и како да се, не само у Србији, него и у региону и Европи наметнемо као фестивали који ће моћи достојно да представљају српску кинематографију и кинематографију из окружења“, истакао је Бајић.
Директор Фестивала ауторског филма Игор Станковић је нагласио да се оснивањем Асоцијације филмских фестивала Србије омогућава децентрализација која доноси унапређење комплетне кинематографске делатности, промоције филмова и биоскопа која је сада преко потребна.
„Ово је један визионарски пут. Пре пар дана је Креативна Европа објавила своја нова правила, позив филмским фестивалима, за период од 2021. до 2027. године. Једини начин да фестивали аплицирају за те фондове је управо њихово умрежавање. Ми смо у корак с тим направили асоцијацију која ће отворити пут и оним фестивалима који су у почетној фази, и онима који стабилно корачају већ 20 или 30 година“, нагласио је Станковић.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала